X

Miniştrii ungari demisionează din consiliile de administraţie ale universităţilor pentru a debloca programul Erasmus

Miniştrii ungari care fac parte din conducerea universităţilor vor demisiona pentru a debloca finanţarea europeană a programului de schimburi de studenţi Erasmus şi a cercetării, după ce Uniunea Europeană a sistat fondurile respective din cauza posibilelor conflicte de interese, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Membrii guvernului vor părăsi consiliile de administraţie începând din 15 februarie”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Gergely Gyulas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. “Ungaria este gata să facă compromisuri rezonabile şi să răspundă îngrijorărilor Bruxellesului privind conflictele de interese”, a adăugat el.

Citește și : Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă

După o dispută de lungă durată cu Budapesta, UE a blocat în decembrie anul trecut fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria, în aşteptarea unor reforme anticorupţie, reaminteşte AFP. Printre altele, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de implicarea unor înalţi responsabili politici în consiliile de administraţie ale universităţilor eligibile pentru programele europene.

Pentru anul 2024, circa 20 de universităţi ungare au fost excluse din programele Erasmus şi Orizont Europa, prin care sunt finanţate schimburile de studenţi între instituţiile de învăţământ superior, respectiv cercetarea universitară.

Orban a introdus în 2021 universităţile respective în fundaţii de interes public apropiate puterii, afirmând că doreşte să întărească astfel cooperarea cu sectorul privat.

Criticii premierului aflat la putere din 2010 au considerat însă că reforma constituie o nouă etapă a misiunii pe care şi-a asumat-o acesta: reorientarea societăţii ungare către valori patriotice şi religioase. Ei au acuzat guvernul de un atac la independenţa academică.

Citește și : Directorul AIEA este aşteptat să vină la Moscova cu ‘idei noi’

Tags: bruxellesErasmusGergely Gyulasuniunea europeanaViktor Orban
Categorii: Diaspora