X

Un ministru britanic cere ONG-urilor să împiedice abuzurile sexuale

Ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională, Penny Mordaunt, a cerut miercuri o schimbare radicală în modul în care activează organizaţiile neguvernamentale, pentru a se evita un scandal precum cel care a vizat Oxfam, ameninţând că în caz contrar ar putea fi oprit ajutorul guvernamental, potrivit AFP, transmite agerpres.

“Vrem o schimbare a procedurilor (…) pentru ca angajaţii să dea socoteală pentru acţiunile lor”, a declarat Penny Mordaunt la un colocviu internaţional la Stockholm, din care au fost difuzate extrase de către serviciul de presă al ministerului său de la Londra.

Citeşte şi: Donald Trump SCHIMBĂ ambasadorii SUA din Polonia şi Ungaria

Invocând “acuzaţii terifiante”, ea a făcut apel la organizaţiile de ajutor să garanteze protecţia tuturor persoanelor implicate în activităţile lor, a cerut o cultură a transparenţei şi tratarea tuturor incidentelor sesizate, pentru că altfel guvernul ar putea opri colaborarea şi finanţarea acestor organizaţii.

“Abuzurile sexuale şi exploatarea sunt un subiect pe care toate sectoarele de dezvoltare trebuie să îl abordeze”, le-a spus ea participanţilor la colocviul Agenda 2030 privind protecţia copiilor.

Organizaţia neguvernamentală Oxfam, cu sediul în Marea Britanie, este în centrul unui scandal după descoperirea unor disfuncţionalităţi grave şi a unor abuzuri comise de unii dintre angajaţii săi în Haiti, Ciad sau Sudanul de Sud, dar şi în birourile sale din Regatul Unit.

Citeşte şi: Vicele american crede că ‘Iisus îi transmite ce să spună’

Scandalul a dus luni la demisia directoarei generale adjuncte a Oxfam, Penny Lawrence, iar marţi seară actriţa şi cântăreaţa britanică Minnie Driver, nominalizată la Oscar, şi-a anunţat demisia din rolul său de ‘ambasadoare’ a Oxfam, prima celebritate care ia o astfel de decizie.

Vizat de mai multe acuzaţii, belgianul Roland van Hauwermeiren, fost director al Oxfam pentru Ciad şi Haiti înainte de a demisiona, a făcut încă din 2004 obiectul unei plângeri pentru abuz sexual, de când era în post în Liberia din partea ONG-ului Merlin.

Tags: abuz sexualONGOxfampenny Mordaunt
Categorii: Diaspora