Ministru: Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti

Publicat:

Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

“Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur”, a spus ministrul transformării digitale Mîhailo Fedorov într-un interviu vineri, răspunzând la o întrebare despre atacurile recente în apropierea Crimeei.


Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri folosind drone şi rachete marine asupra Flotei Ruse de la Marea Neagră în şi în jurul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În semn de creştere a încrederii, Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile asupra Crimeei, în timp ce anterior nu confirma implicarea directă în explozii vizând ţinte militare de acolo, notează sâmbătă Reuters.

Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război şi un submarin în această săptămână, dar afirmă că a respins toate atacurile cu drone maritime.

Joi, Fedorov a postat pe reţele sociale un video neclar ce părea filmat de pe o navă care se îndrepta către un vas de război mult mai mare după care a urmat o explozie.

El a spus atunci că atacul a fost opera sistemelor ucrainene plătite cu fonduri de la o platformă de crowdfunding administrată de guvern care strânge bani pentru echipamente, inclusiv drone.

Fedorov a mai spus că producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut.

“Cred că va fi o creştere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârşitul acestui an, dacă o compari cu cea precedentă”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme AI care pot localiza ţinte la câţiva kilometri distanţă şi pot ghida dronele către ele, chiar dacă comunicaţiile externe sunt perturbate de măsuri de război electronic.

“Avem nevoie de inteligenţă artificială, de exemplu tehnologia pentru găsirea ţintelor, la fel despre modul cum funcţionează Lancet (o dronă rusească), astfel încât o ţintă să poată fi localizată în războiul electronic şi distrusă”, a mai spus el.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

“În acest moment, totul este în stadiul de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc AI pentru a recunoaşte ţinte. Într-o pădure, ea poate detecta o ţintă şi recunoaşte dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt utilizate în mod activ”, a adăugat ministrul ucrainean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni Ministrul maghiar de Externe a declarat, marți, într-un interviu pentru presa rusă, că...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.