X

Ministrul Alaiba vede semne de revigorare a economiei

Ministrul Alaiba vede semne de revigorare a economiei

Începând cu luna noiembrie a anului trecut „vedem semne de revigorare a economiei”. Așa consideră ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, transmite IPN.

Citește și: O femeie reclamă că i-a fost răpit copilul în plină stradă

Alaiba afirmă că, în ultima perioadă, se atestă o redresare economică, antreprenorii din Republica Moldova nu ezită să lanseze noi afaceri, iar producția industrială este în creștere.

„Investițiile private, investițiile companiilor moldovenești, în primul trimestru al anului 2024 sunt în creștere cu 12% față de perioada anterioară. Este prima creștere de la începutul războiului. Industria în ianuarie-februarie a fost plus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din nou, prima creștere a industriei de la începutul războiului. Creditarea pentru investiții este pe plus”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit oficialului există mai mulți factori care determină creșterea economiei printre care reducerea tarifelor la energie și scăderea ratei dobânzilor bancare. Ministrul mai spune că Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, deținând peste 65% din totalul exporturilor.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 0,7%, comparativ cu anul 2022. Pentru comparație, în anul 2023, România a înregistrat o creștere economică de puțin peste 2%, iar Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%.

Tags: economia Moldoveiministrul Dezvoltarii Economice și Digitalizareministrul Dumitru Alaibarevigorare economie Moldova
Știrile zilei