X

Ministrul apărării israelian: “Sărbătorile s-au terminat şi le spun liderilor Hamas: ‘Luaţi în considerare acest element!'”

Ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman le-a transmis vineri liderilor mişcării fundamentaliste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că Israelul este pregătit de război, în timp ce militarii israelieni se pregăteau pentru o alta zi de violenţe de-a lungul gardului de securitate dintre Israel şi enclava palestiniană, potrivit publicaţiei Times of Israel, potrivit Agerpres.

Într-un tweet, Lieberman a spus că statul israelian s-a abţinut să dea un răspuns dur tulburărilor nocturne cvasicotidiene care au loc la frontieră, pentru a nu permite un conflict de amploare în perioada marilor sărbători evreieşti, care au început cu Rosh Hashanah, la 9 septembrie, şi s-au încheiat la 1 octombrie, cu Simhat Torah.

Citește și : Judecătorul Brett Kavanaugh a primit vot favorabil în Senatul Statelor Unite

“Sărbătorile s-au terminat şi le spun liderilor Hamas: ‘Luaţi în considerare acest element!'”, a scris ministrul israelian al apărării în mesajul său pe Twitter.

Vineri dimineaţă, lunetişti ai armatei israeliene, tancuri şi soldaţi de infanterie se pregăteau să ocupe poziţii de-a lungul frontierei de securitate înainte de manifestaţiile – care degenerează constant în ciocniri violente – ce urmau să aibă loc în cursul după-amiezii.

Noaptea precedentă, Lieberman a ordonat plasarea soldaţilor israelieni în stare de alertă sporită de-a lungul gardului de securitate.

Ministrul apărării a dat ordin armatei să menţină o “stare de pregătire maximă pentru orice fel de scenariu”, a indicat biroul său de presă.

Joi, armata israeliană a anunţat că a decis să desfăşoare trupe suplimentare în sectorul Gaza, poziţionând totodată un număr de baterii de apărare antiaeriană Iron Dome în sud, în cadrul pregătirilor sale.

“S-a decis trimiterea unui mare număr de întăriri în zilele următoare Comandamentului din sud şi continuarea unei politici hotărâte pentru a dejuca atentatele teroriste şi a împiedica infiltrările în Israel prin gardul de securitate dinspre Fâşia Gaza”, explică armata israeliană într-un comunicat.

Manifestaţiile de la frontieră, care denerează cu regularitate în violenţe, intitulate “Marele marş al întoarcerii”, au crescut în intensitate în ultimele săptămâni. Acestea au început sub forma unor reuniuni săptămânale în martie şi au durat toată vara, cu unele perioade de acalmie, semn al unor discuţii indirecte între gruparea palestiniană Hamas şi Israel privind un armistiţiu.

Citește și : Trump îl acuză pe Soros de finanţarea militanţilor anti-Kavanaugh

Aceste violenţe nocturne, în cursul cărora palestinienii aruncă în mod regulat cu grenade şi explozibili artizanali asupra soldaţilor israelieni şi comit atacuri aeriene cu baloane ce transportă combustibil, ameninţă să declanşeze un alt conflict major între Hamas şi armata israeliană în Gaza, notează publicaţia citată.

“Armata este pregătită şi gata să răspundă la o mare varietate de scenarii şi consideră că gruparea teroristă Hamas este responsabilă pentru tot ce se întâmplă în Fâşia Gaza”, au declarat oficiali israelieni.

Responsabili ai armatei israeliene au avertizat în mod repetat că situaţia din Gaza este mult mai probabil să se inflameze decât să se calmeze. Potrivit acestora, Hamas pare să se pregătească în mod activ pentru un conflict limitat cu Israelul, scrie ziarul menţionat.

Tags: Avigdor Liebermanfasia gazahamasisraelrazboiViolente
Categorii: Sinteze