Ministrul belgian al sănătăţii: Interzicerea exportului de materiale medicale de protecţie ‘nu este în spiritul UE’

Publicat:

Ministrul belgian al sănătăţii, Maggie De Block, a criticat vineri decizia unor state din UE de a interzice exportul materialelor medicale de protecţie împotriva coronavirusului, cum este cazul Germaniei şi cel al Republicii Cehe, relatează AFP, scrie agerpres.

”Trebuie să dăm dovadă de solidaritate în ce priveşte repartizarea materialelor de protecţie”, a afirmat Maggie De Block la sosirea la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai sănătăţii, care se desfăşoară la Bruxelles.


Citește și : Slovacia confirmă primul caz de coronavirus

”Sunt două ţări membre care interzic orice export (…), ceea ce nu este în spiritul Uniunii Europene. O voi spune elegant”, a adăugat ea.

La o reuniune anterioară defăşurată în februarie, statele UE s-au angajat să-şi consolideze coordonarea pentru combaterea coronavirusului COVID-19 şi au mandatat Comisia Europeană să lanseze o procedură de achiziţii grupate de materiale medicale de protecţie.

Numeroase state ale lumii au interzis exporturile de materiale medicale, cum ar fi măştile sanitare, mănuşile, ochelarii de protecţie, dezinfectanţii şi combinezoanele integrale, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la ”epuizarea rapidă” a stocurilor de astfel de materiale.

Germania a interzis miercuri exportul materialelor medicale de protecţie, în special măşti sanitare, iar Republica Cehă a interzis exportul de măşti sanitare şi parţial pe cel al dezinfectanţilor, în timp ce Franţa a rechiziţionat producţia şi stocul de măşti sanitare.

Comisarul european însărcinat cu piaţa internă, Thierry Breton, a spus că măsurile restrictive ”luate la nivel naţional vor avea ca efect împiedicarea aprovizionării adecvate cu echipamente individuale de protecţie”. ”Aceste echipamente trebuie să ajungă la personalul sanitar în regiunile care au cel mai mult nevoie de ele”, a indicat Breton.

Citește și : Încă 17 iranieni au murit de coronavirus. În total sunt 124 de decese!

Italia, ţara europeană cea mai afectată de epidemia de coronavirus, cu peste 3.000 de cazuri confirmate şi 148 de decese, va achiziţiona în zilele următoare 800.000 de măşti sanitare din Africa de Sud, dar ea ar avea nevoie de alte circa zece milioane de măşti pentru a face faţă situaţiei.

”Trebuie să garantăm că specialiştii noştri sunt 100% protejaţi”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, care a cerut accelerarea procedurii de achiziţii grupate lansată de Comisia Europeană, la care participă 20 de state membre, printre care şi Italia, nu însă şi Franţa, care este a doua ţară cea mai afectată de coronavirus în UE, cu 577 de cazuri confirmate şi 9 decese.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.