X

Ministrul britanic al afacerilor externe acuzat că a gafat în legătură cu eliberarea unei femei cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică aflată in arest în Iran

Ministrul britanic al afacerilor externe, Boris Johnson, i-a telefonat marţi omologului său iranian pentru a cere eliberarea unei femei cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică, după ce a fost acuzat că a comis o gafă declarând că aceasta desfăşura activităţi de instruire pentru ziarişti în Iran atunci când a fost arestată, relatează agerpres .

Şeful diplomaţiei britanice a fost criticat după ce afirmat la 1 noiembrie în faţa unei comisii parlamentare că Nazanin Zaghari Ratcliffe pregătea ziarişti în momentul arestării sale în Iran, la 3 aprilie 2016, ceea ce vine în sprijinul acuzaţiilor pe care i le aduc femeii autorităţile de la Teheran, în timp ce apropiaţii ei au susţinut mereu că aceasta se afla acolo în vacanţă.

Citiți și : Marea Britanie : un student a descoperit doi dinţi fosilizaţi despre care se crede că ar proveni de la ”cei mai vechi strămoşi” ai oamenilor

Potrivit unui purtător de cuvânt al Foreign Office, Boris Johnson a recunoscut că declaraţiile sale “ar fi putut fi mai clare” şi l-a sunat pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif pentru a-şi exprima “preocuparea” că afirmaţiile pe care le-a făcut ar fi putut fi percepute de justiţia iraniană ca aducând o nouă lumină în acest caz.

“Ministrul de externe a spus că este absolut fals. A fost limpede dintotdeauna că dna Zaghari Ratcliffe se afla în vacanţă în Iran când a fost arestată”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt. Acesta a mai adăugat că Johnson a vrut de fapt să “condamne punctul de vedere iranian potrivit căruia pregătirea de ziarişti constituie o infracţiune”, fără a pretinde că dna Zaghari Ratcliffe era angajată într-o astfel de activitate.

Boris Johnson “a insistat asupra faptului că remarcile sale nu pot justifica noi acuzaţii în acest dosar şi a îndemnat autorităţile iraniene să o elibereze pe dna Zaghari Ratcliffe din motive umanitare”, se mai arată în comunicat. Şeful diplomaţiei britanice şi-a făcut totodată cunoscută intenţia de a se duce în Iran înainte de sfârşitul acestui an pentru a discuta despre această problemă.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 38 de ani, manager de proiecte pentru Thomson Reuters Foundation, a fost condamnată în septembrie anul trecut la cinci ani de închisoare pentru că a luat parte la proteste împotriva autorităţilor, în 2009, iar sâmbătă a fost adusă din nou la tribunal, fiind acuzată de propagandă împotriva regimului, ceea ce i-ar putea prelungi pedeapsa cu 16 ani.

Directoarea Thomson Reuters Foundation, Monique Villa, a declarat că vede o “legătură directă” între declaraţiile lui Boris Johnson şi faptul că Nazanin Zaghari-Ratcliffe a compărut din nou în faţa tribunalului la 4 noiembrie. Ministrul iranian de externe a dat însă asigurări că noile evoluţii nu au nicio legătură cu cele spuse de Johnson .

Tags: arestBoris Johnsondubla cetatenieIranMinistrul britanic al afacerilor externe
Categorii: Diaspora