X

Ministru britanic : Acest mizerabil vierme mic de pământ, Julian Assange, să se predea justiţiei

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Afaceri Externe Alan Duncan l-a catalogat marţi drept un ”mizarabil vierme mic de pământ” pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange, refugiat de aproape şase ani în Ambasada Ecuadorului la Londra, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Este vremea ca acest mizerabil vierme mic de pământ să iasă din ambasadă şi să se predea justiţiei britanice”, a spus el.

Citește și : NATO decide expulzarea a şapte diplomaţi de la misiunea Rusiei la Alianţă (Jens Stoltenberg)

Alan Duncan reacţiona astfel la mesaje postate pe Twitter luni seara de fondatorul WikiLeaks, în care reproşează ”timing”-ul expulzării unor diplomaţi ruşi de către ţări occidentale, în urma otrăvirii unui fost agent rus în Regatul Unit. ”la 12 ore după unul dintre cele mai grave incendii de imobile din istoria postsovietică”, al unui centru comercial din Siberia.

Australianul în vârstă de 46 de ani a primit azil în iunie 2012 în Ambasada Ecuadorului, scăpând astfel unei extrădări către Suedia, unde era căutat de la sfârşitul lui 2010 în legătură cu acuzaţii de viol şi agresiuni sexuale pe care le-a respins.

El se teme că, în cazul în care este arestat, va fi extrădat şi judecat în Statele Unite în legătură cu publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a numeroase secrete militare şi documente diplomatice americane.

În pofida abandonării acuzaţiilor de viol, în mai 2017, un tribunal londonez a refuzat, în februarie, să retragă un mandat de arestare emis pe numele său, pe motiv că nu şi-a respectat condiţiile eliberării sub cauţiune.

Guvernul ecuadorian a anunat la sfârşitul lui februarie că un proiect de mediere propus Regatului Unit în vederea unei soluţionări a cazului lui Julian Assange se află ”într-un punct mort”.

Quito i-a acordat în decembrie cetăţenia ecuadoriană fondatorului WikiLeaks, însă Londra a refuzat să-i recunoască un statut diplomatic, care i-ar fi permis să părăsească ambasada fără să fie arestat de poliţia britanică.

Citește și : Franța : Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv din cauză că a catalogat camerele de gazare drept un ”detaliu” al istoriei

Tags: Alan DuncanambasadaazilJulian AssangelondraQuitoSerghei SkripalSUAWikiLeaks
Categorii: Diaspora