X

Ministrul Buzu: Peste 40 de centre sociale din Republica Moldova vor fi reparate

Peste 40 de centre sociale din Republica Moldova vor fi reparate

Peste 40 de centre sociale din Republica Moldova vor fi reparate, iar serviciile mobile vor beneficia de echipamente noi. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi un nou pachet de investiții, în valoare de 70 de milioane de lei, în cadrul reformei RESTART. Banii sunt din bugetul de stat.

50 de milioane de lei vor fi investite pentru a îmbunătăţi serviciile a 45 din cele 93 de centre sociale gestionate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. De aceste renovări vor beneficia instituţiile unde sunt găzduiţi copiii şi femeile care au suferit în urma violenţei, minorii separaţi de părinţi şi persoanele cu dizabilităţi severe, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Ne propunem să avem intervenții în infrastructură, să îmbunătățim condițiile de prestare a acestor servicii. Noi estimăm că, la un an de la implementarea acestor intervenţii, numărul de servicii va creşte cu aproximativ 20%, iar numărul de beneficiari va creşte cu 25%”.

În unele centre sociale nu s-au mai făcut reparaţii de zeci de ani. Renovările anunţate astăzi vor începe în perioada imediat următoare.

VERONICA GARABA, director, Centrul de Plasament din Sadaclia: „Obiectivul nostru principal la ora actuală este extinderea serviciului, pentru a putea plasa încă 20 de beneficiari în centru, dar cu părere de rău avem nevoie de reparaţie capitală a nivelului întâi în edificiul nostru. Toate aceste investiţii ne vor da posibilitatea să modernizăm sistemul de încălzire, să reparăm blocurile sanitare, blocurile alimentare”.

MARINA MOROZOVA, deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Vor fi investiţii în toată ţara şi începem cu Ocniţa. Voi vorbi despre Centrul de Asistenţă Socială şi Protecţie Sf Mare Mucenic, care are un nr de beneficiar de 33 de persoane. Persoane vârstnice, cu dizabilităţi, copii separaţi de părinţi. Va fi reparat acoperişul, căile de acces, sisteme de încălzire, renovare şi adaptarea blocurilor sanitare”.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Din acelaşi pachet de investiţii, 15 milioane vor fi destinate serviciului social de îngrijire la domiciliu. Cu aceşti bani vor fi cumpărate echipamente de protecţie, detergenţi şi alte lucruri necesare. Cinci milioane de lei vor fi repartizate pentru dezvoltarea echipelor mobile. Este vorba de serviciile acordate de logopezi, psihologi sau asistenţi sociali, pentru copiii cu dizabilităţi severe.

Tags: Alexei BuzuMoldova
Social