X

Ministrul ceh al sănătăţii în guvernul interimar cere vaccinarea obligatorie a persoanelor de peste 60 de ani

Ministerul Sănătăţii din Republica Cehă pregăteşte cadrul legislativ pentru vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a persoanelor cu vârste de peste 60 de ani şi a lucrătorilor din sectoarele esenţiale, cum ar fi personalul sanitar, poliţiştii, militarii şi pompierii, relatează vineri website-ul de ştiri www.idnes.cz, citat de Reuters, potrivit agerpres.

”Este clar că Europa se îndreaptă către vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Cehia trebuie să urmeze aceeaşi cale”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii Adam Vojtech, conform sursei citate. El a adăugat că decretul cu vaccinarea obligatorie va fi publicat săptămâna viitoare şi ar trebui să devină aplicabil din luna martie.

Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Însă guvernul din care face parte Vojtech va fi înlocuit până la sfârşitul anului de o coaliţie de centru-dreapta formată în urma alegerilor legislative. Această coaliţie s-a declarat împotriva vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice şi reticentă faţă de o regulă similară aplicabilă anumitor profesii.

Republica Cehă este afectată de câteva săptămâni de o creştere puternică a infectărilor şi are o rată a vaccinării anti-COVID-19 mai scăzută comparativ cu statele vest-europene. Numai 59,6% din populaţia cehă este vaccinată anti-COVID-19, faţă de media UE de 66,3%, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Numărul vaccinărilor a crescut totuşi recent, după ce guvernul ceh a instituit certificatul verde obligatoriu pentru accesul în restaurante şi alte spaţii. De asemenea, valabilitatea acestui certificat fără doza ‘booster’ a fost limitată la nouă luni.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Conform unui sondaj difuzat vineri de agenţia STEM, 19% dintre cehi sunt împotriva vaccinării. Cât despre impunerea vaccinării obligatorii, participanţii la sondaj sunt împărţiţi în proporţii egale, 43% ‘pentru’ şi tot 43% ‘împotrivă’.

Dintre statele UE, până în prezent au decis vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 Austria şi Grecia, cea din urmă numai pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.

Tags: Adam Vojtechcovid-19europaRepublica Cehăvaccin
Categorii: Diaspora