Ministrul chinez de externe face o vizită în Mynamar

Publicat:

Ministrul chinez de externe Qin Gang s-a întâlnit marţi cu şeful juntei din Myanmar, o premieră după lovitura de stat din februarie 2021, care a aruncat ţara într-o criză sângeroasă, transmite AFP, potrivit agerpres.

China este “de partea Myanmarului pe scena internaţională”, i-a spus şeful diplomaţiei chineze lui Min Aung Hlaing, potrivit unui comunicat de presă al serviciilor de comunicare ale juntei.


Citeşte şi: Razie cu aproape 300 de arestări într-o anchetă Europol asupra Dark Web – Black News

“China îndeamnă comunitatea internaţională să respecte suveranitatea Myanmarului şi să joace un rol constructiv pentru a o ajuta să ajungă la pace şi la reconciliere”, a spus ministrul chinez, potrivit unui comunicat al ministerului care îi anunţa vizita.

Conform juntei, vizita oficialului chinez va dura până joi.

Cei doi oficiali au discutat despre “relaţii diplomatice, cooperare amicală, situaţia din Myanmar, schimburi comerciale, investiţii şi schimburi în domeniile energiei şi electricităţii”, se mai arată în comunicatul juntei.

Qin Gang s-a întâlnit şi cu omologul său, Than Swe, potrivit aceleiaşi surse.

Marţi, ministrul chinez a vizitat graniţa comună, făcând apel la “prietenie şi cooperare” între cele două ţări.

China este un aliat important şi un furnizor de arme pentru junta aflată la putere în Myanmar. Beijingul a refuzat să denunţe lovitura militară care a răsturnat guvernul lui Aung San Suu Kyi în urmă cu doi ani.

Potrivit analiştilor, China sprijină şi înarmează, de asemenea, mai multe grupări rebele de-a lungul graniţei sale cu Myanmar, dintre care unele s-au ciocnit în mod repetat cu armata în perioada ce a urmat loviturii de stat.

În luna decembrie, Beijingul a numit un emisar special pentru Myanmar, Deng Xijun, care de atunci s-a întâlnit cu liderul juntei de cel puţin două ori, precum şi cu lideri ai grupărilor etnice rebele.

China împarte cu Myanmar o graniţă de 2.000 de kilometri şi promovează în această ţară numeroase proiecte de infrastructură ce ar urma să ofere acces la Oceanul Indian provinciei chineze Yunnan, care nu are ieşire la mare, ca parte a planului său “Noile Drumuri ale Mătăsii”.

Citeşte şi: Sudan: mitul arab al ‘stabilității’ contrarevoluționare a fost spulberat – Black News

Predecesorul lui Qin, Wang Yi, a vizitat Myanmar în iulie 2022şi s-a întâlnit cu omologul său, dar nu şi cu şeful juntei.

După vizita în Myanmar, şeful diplomaţiei chineze se va deplasa în India pentru a participa la o întâlnire a miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), programată vineri şi sâmbătă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul unui oraș cu 6 milioane de locuitori spune că îi va scăpa pe toți de kilogramele în plus, dacă îl realeg: Nu vor...

Primarul unui oraș cu 6 milioane de locuitori spune că îi va scăpa pe toți de kilogramele în plus, dacă îl realeg: Nu vor...

Kamala Harris: SUA vor continua să exercite presiune asupra Israelului şi ţărilor din regiune pentru un armistiţiu în Gaza

Kamala Harris: SUA vor continua să exercite presiune asupra Israelului şi ţărilor din regiune pentru un armistiţiu în Gaza SUA nu îşi vor slăbi eforturile...

Președintele Taiwanului: China continentală nu este țara mamă, deoarece republica noastră este mai veche

Președintele Taiwanului: China continentală nu este țara mamă, deoarece republica noastră este mai veche Este „imposibil” ca Republica Populară Chineză să devină țara mamă a...

Cei mai buni pedagogi din țară au fost premiați la Chișinău

Cei mai buni pedagogi din țară au fost premiați la Chișinău Câștigătorii concursului „Pedagogul anului”, ediția 2024, au fost premiați duminică, 6 octombrie, la Chișinău, transmite...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.