Ministrul Culturii, despre consecințele scandalului de la teatrul ‘Luceafărul’: ‘Este o bombă bine pregătită, o fumigenă!’

Publicat:

Ministrul Culturii, despre consecințele scandalului de la teatrul ‘Luceafărul‘: ‘Este o bombă bine pregătită, o fumigenă!’

„Este o bombă bine pregătită, o fumigenă. S-a încercat compromiterea imaginii politice a Republicii Moldova”. Este declarația ministrului Culturii, Sergiu Prodan, care a vorbit, în cadrul emisiunii „Descifrat”, despre consecințele scandalului de la teatrul „Luceafărul”, care, potrivit lui, s-ar fi consumat în luna martie 2024. Șeful de la cultură afirmă că, în spatele escaladării acestui subiect în spațiul public, există un interes politic, ținând cont că s-a întâmplat în ajunul inițierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

‘.. Haideți să nu ne ascundem după deget… . Asta este poziția mea. Exact în ajunul, de fapt, cu o zi înainte, ca doamna Maia Sandu să semneze decretul de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. (nr. – s-a mediatizat intens situația de la „Luceafărul”) Este o bombă bine pregătită, o fumigenă, menită să compromită, de fapt, un lucru mai important decât teatrul. S-a încercat compromiterea imaginei politice a Republicii Moldova, exact cu două zile înainte de demararea negocierelor care a avut loc ieri. De negociere de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu întâmplător spun acest lucru, pentru că conflictul în teatru s-a consumat de fapt în luna martie.’


Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Prodan explică faptul că „neînțelegerile” cu privire la spectacol s-au consumat în luna martie a anului curent, iar mediatizarea acestuia anume în această perioadă ar fi „un spectacol politic”, potrivit agora.md.

Tot el a subliniat că instituția pe care o conduce „își dă foarte bine seama de aceste scenarii, le dejoacă absolut transparent, legal, democratic și cu fermitate”.

“Eu nu-l învinuiesc, ca să mă înțelegeți, pe domnul regizor, eu nu învinuiesc teatrul. Deci, ei au fost atrași, au fost folosiți ca instrumente în acest spectacol politic… . Eu mă refer, în exclusivitate, la factorul politic. Pentru că deja am văzut actori politici care sunt gata să finanțeze, să se includă în producție de spectacole. Deci, în exclusivitate mă refer la zona politică care încearcă să atragă artiștii în jocuri politice. Și aici, noi vom fi vigilenți ca să nu se întâmple acest lucru.”

În același timp, șeful de la Cultură a ținut să precizeze că în acest caz nu poate fi vorba despre cenzură.

“M-a mirat faptul că s-a început să se vehiculeze cu termenul de cenzură. Ori, repet, în cazul unui contract de prestări servicii, noi nu putem vorbi de cenzură. Cenzura, teoretic, ar putea fi exercitată în raport cu teatrul Luceafărul, din partea autorităților a mea, a Ministerului, mai știu eu cui. În raport cu un lucrător sau cu un prestator de servicii care a fost invitat exact pe segmentul care a fost încredințat în baza acestui contract, nu văd cum poți exercita (nr. – cenzura). În momentul în care persoanele care decid politica editorială a unui teatru refuză să accepte o viziune, o creație, un punct de vedere, numiți-l cum vreți este dreptul lor, este responsabilitatea lor și asta nu este cenzură și nu este autocenzură.”

La fel, Prodan a ținut să menționeze că „în momentul în care persoanele care decid politica editorială a unui teatru refuză să accepte o viziune, o creație, un punct de vedere, este dreptul lor, este responsabilitatea lor și asta nu este cenzură și nu este autocenzură”.

Ce s-a întâmplat, cronologic, potrivit ministrului Culturii?

“În toamna anului trecut, Teatrul „Luceafărul” a prezentat un plan de activități pentru anul 2024, în care a indicat și intenția de a monta un spectacol document și să-l invite pentru acest spectacol pe regizorul Schwartz din România. Lucru care a fost aprobat de Ministerul Culturii. Noi nu ne amestecăm în politica editorială a teatrelor. Doar urmărim să corespundă cu legislația în vigoare, cu normele morale și lucrurile obișnuite deoarece finanțăm prin subvenție activitatea teatrelor. După care, după ce s-a început lucrul, în luna martie, înainte de a apărea premiera, am auzit, am fost informat, că a fost suspendată premiera și amânată puntru toamnă. ”

Sergiu Prodan susține că, la acea etapă, nu a primit vreo sesizare sau vreo plângere din partea regizorului David Schwartz.

“Regizorul, în general, n-a călcat pe la Minister. N-a spus nici „Bună ziua”, nici am venit sau …. nici nu l-am cunoscut și nu-l cunosc pe domnul regizor. ”

Lui Prodan „i s-a părut straniu” că odată ce a izbucnit „scandalul”, la fel, nu a parvenit vreo adresare la Ministerul Culturii.

“Domnul regizor n-a făcut nicio adresare către Minister. Nu a spus că există în genere o problemă. Respectiv, noi ne-am trezit în plin scandal, cumva foarte mediatizat, preluat de anumiți politicieni, într-un scandal în care nu eram la curent cu care sunt de fapt componentele problemei. Asta mi s-a părut extrem de straniu, pentru că nu a fost o adresare către Minister nici din partea teatrului. ”

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Spectacolul „Invizibil”, de la teatrul Luceafărul, avanpremiera căruia era planificată pentru sfârșitul lunii martie, a fost amânat pentru o perioadă nedeterminată. Motivul principal a fost, inițial, că una dintre actrițele din spectacol se confrunta cu probleme de sănătate.

Cu toate acestea, într-un interviu, regizorul-dramaturg al spectacolului, David Schwartz, a declarat că ar fi existat mai multe presiuni politice, pentru că subiectul ales ar fi „împotriva regimului actual” de guvernământ. De cealaltă parte, administrația teatrului a precizat că premiera a fost transferată pentru următoarea stagiune, chiar dacă au existat mai multe dezacorduri interne, cum ar fi nerespectarea de către regizor a anonimatului persoanelor care au oferit informații pentru viitorul spectacol.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi singura în...

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.