X

Ministrul de externe canadian: Cuba va avea ‘un rol de jucat’ în soluţionarea crizei din Venezuela

Cuba va avea un ‘rol de jucat’ în criza politică, economică şi umanitară care zguduie Venezuela, a declarat vineri ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland, cu prilejul vizitei la Toronto a omologului său cubanez, Bruno Rodriguez, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Cred că vom asista la o convergenţă internaţională în jurul necesităţii unei tranziţii paşnice în Venezuela, care se va încheia cu alegeri libere şi echitabile şi o revenire la democraţie. Cuba va avea un rol de jucat în această privinţă’, a afirmat ministrul canadian într-o conferinţă de presă, la care omologul său cubanez nu a participat.

Citește și : SUA îi dau Turciei termen până la sfârşitul lui iulie pentru a renunţa la achiziţia de sistemele ruseşti S-400

Întâlnirea celor doi miniştri a avut loc la o zi după cea de-a 14-a reuniune a Grupului de la Lima, desfăşurată în Guatemala.

Cele şase state membre ‘şi-au reiterat sprijinul’ faţă de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de în jur de 50 de ţări.

Asupra acestui punct, ‘Cuba are o altă poziţie şi acesta este unul din motivele pentru care este important pentru noi să dialogăm cu ei’, a afirmat Chrystia Freeland, precizând că cele două state ‘s-au angajat să menţină deschis dialogul’.

‘Canada este o ţară ostilă Venezuelei’, care ‘face ceea ce îi spun Statele Unite’ şi ‘nu are de ce să se amestece în treburile Venezuelei’, a reacţionat, la întrebarea unui jurnalist al AFP, Diosdado Cabello, prim-vicepreşedinte al Partidului Socialist al Venezuelei (PSUV) şi preşedinte al Adunării Naţionale constituante, aflat la Havana pentru a se coordona cu autorităţile cubaneze în privinţa unei strategii comune la Forumul de la Sao Paulo, care va reuni la Caracas, în iulie, partide de stânga din America Latină.
‘Cuba este o ţară prietenă şi, cândva, lumea va recunoaşte efortul Cubei pentru pacea mondială’, a afirmat Cabello.

Venezuela este principalul aliat politic al Cubei de aproape 20 de ani şi primul său furnizor de petrol.

Citește și : Șeful diplomației germane în turneu în Orientul Mijlociu pentru discuţii pe dosarul nuclear iranian

Guvernul cubanez a respins joi noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Havanei şi şi-a reafirmat solidaritatea ‘nenegociabilă’ cu guvernul preşedintelui Nicolas Maduro.

Aceste măsuri, care vizează mai ales să sancţioneze Havana pentru susţinerea regimului venezuelean, dau o lovitură dură economiei cubaneze, care, în ultimii ani, a mizat totul pe turism.

Noile sancţiuni american se adaugă numeroaselor măsuri decise după învestirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care vrea să pună capăt dezgheţului istoric iniţiat de predecesorul său Barack Obama la sfârşitul lui 2014.

Tags: Bruno RodriguezChrystia FreelandCubaJuan GuaidoLimaTorontoVenezuela
Categorii: Știrile zilei