Ministrul de externe grec a ajuns la Tripoli, dar NU a mai vrut să coboare din avion

Publicat:

Ministrul de externe grec, Nikos Dendias, care urma să efectueze joi o vizită la Tripoli, a refuzat să coboare din avion după sosirea pe aeroport, pentru a evita să fie primit de omoloaga sa din guvernul libian căruia Atena îi contestă legitimitatea, transmite AFP, citând surse oficiale, potrivit agerpres.

Aşa cum impune protocolul, şefa diplomaţiei libiene, Najla al-Mangouch, se afla la picioarele avionului pentru a-l primi pe omologul său grec Nikos Dendias, a indicat Ministerul de Externe libian, într-un comunicat.


Citeşte şi: Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali – Black News

Însă Dendias ‘a refuzat să coboare din avion, după care a plecat fără nicio clarificare’, a adăugat ministerul libian, condamnând gestul şi promiţând să riposteze ‘cu măsurile diplomatice adecvate’.

La Atena, Ministerul de Externe elen a imputat acest incident diplomatic autorităţilor de la Tripoli, acuzându-le într-un comunicat că s-au ‘sustras unui acord’ ce prevedea că nu va avea loc nicio întâlnire între Dendias şi omoloaga sa libiană.

Potrivit Atenei, Dendias urma să se întâlnească la Tripoli doar cu preşedintele consiliului prezidenţial, Mohamed al-Menfi, nu şi cu membri ai guvernului, după care să plece spre Benghazi, sediul autorităţilor rivale din estul Libiei.

Etapa Benghazi a fost menţinută şi, conform presei locale, Dendias a aterizat deja în acest oraş.

Atena are relaţii reci cu guvernul de la Tripoli după ce acesta a semnat în 2019 cu Turcia un memorandum de înţelegere privind cooperarea militară, şi un altul, cel mai controversat, referitor la delimitarea maritimă, graţie căruia Ankara revendică drepturi asupra unor vaste zone în Mediterana de Est.

La începutul lunii octombrie, Tripoli şi Ankara au semnat un acord de prospectare de hidrocarburi în apele libiene, denunţat de Grecia şi Egipt.

Citeşte şi: Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA – Black News

‘Acest acord ameninţă stabilitatea şi securitatea în Mediterana’, a declarat la momentul respectiv Dendias, aflat într-o deplasare la Cairo, contestând legitimitatea guvernului de la Tripoli.

Din martie, două guverne îşi dispută puterea în Libia, ţară aruncată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

Guvernul de la Tripoli a fost instalat în cadrul unui proces de pace mediat de ONU, în timp ce guvernul rival este sprijinit de tabăra din est a mareşalului Khalifa Haftar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘The Death of Slim Shady’, al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie

VIDEO - 'The Death of Slim Shady', al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie "The Death of Slim Shady (Coup de...

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.