X

Ministrul de externe iranian, la Damasc înaintea unei ofensive de anvergură în Idlib

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, s-a întâlnit luni, la Damasc, cu omologul său sirian Walid Muallem, pe fondul ameninţării unei ofensive de anvergură a forţelor regimului lui Bashar al-Assad asupra provinciei Idlib, ultimul mare bastion al rebelilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Damasc, discuţiile au vizat pregătirile în vederea summitului de vineri din Iran, unde se vor întâlni preşedinţii rus, turc şi iranian.

Citește și : Coaliţia militară care intervine în Yemen sub comandament saudit insistă că raidul împotriva unui autobuz cu copii a fost ”legitim”

Conform agenţiei iraniene ISNA, Mohammad Javad Zarif va fi primit şi de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Vizita lui Zarif survine la o săptămână după cea a ministrului iranian al apărării, Amir Hatami, prilej cu care cei doi aliaţi au semnat un acord prin care Teheranul va ajuta Damascul la reabilitarea industriei sale militare.

‘Iranul va rămâne un sprijin al guvernului sirian (…) şi îşi va continua rolul de consiliere şi ajutorul pentru viitoarea campanie din Idlib’, le-a declarat jurnaliştilor, la Teheran, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghassemi.

De mai multe săptămâni, regimul sirian a masat trupe la marginile provinciei Idlib, situată în nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Ankara a desfăşurat trupe la Idlib şi încearcă să evite un asalt care ar provoca un nou aflux masiv de refugiaţi pe teritoriul său.

Idlib face parte din ‘zonele de dezescaladare’ instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale regimului de la Damasc, şi de Turcia, care îi sprijină pe rebeli.

Franţa şi-a exprimat luni ‘preocuparea faţă de o posibilă ofensivă de anvergură a regimului sirian şi aliaţilor săi’ la Idlib, rămasă singura regiune siriană controlată de rebeli.

Citește și : Postul public rus de televiziune a lansat o emisiune săptămânală despre Putin

‘O asemenea ofensivă ar antrena consecinţe dezastruoase’ şi ‘ar declanşa o nouă catastrofă umanitară şi migratorie, pentru că i-ar putea ameninţa în mod direct pe cei 3 milioane de civili număraţi de Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU în regiune’, arată un comunicat al diplomaţiei franceze.

Acesta îndeamnă ‘Rusia şi Turcia să menţină dezescaladarea violenţei în ai cărei garanţi s-au constituit în această regiune, cu prima grijă de a proteja populaţiile civile’, afirmă comunicatul.

‘Riscul unui atac chimic întreprins de regimul sirian la Idlib nu poate fi exclus’, adaugă Quai d’Orsay, menţionând că ‘unii s-au implicat într-o campanie de dezinformare vizând punerea sub semnul întrebării a responsabilităţii bine stabilite a regimului de la Damasc în atacurile chimice împotriva populaţiei siriene, printre care cel de la Duma în aprilie trecut’.

Tags: bashar al assaddamascIdlibIranMohammad Javad ZarifrebeliWalid Muallem
Categorii: Sinteze