X

Ministrul de externe japonez identifică cea mai mare problemă în relațiile Tokyo-Seul

Cea mai mare problemă între Japonia şi Coreea de Sud este disputa privind despăgubirile pentru coreeni care au lucrat în fabricile şi minele japoneze în perioada 1910-1945, a declarat ministrul de externe japonez Taro Kono, după discuţia avută miercuri, la Beijing, cu omologul său sud-coreean Kang Kyung-wha, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

”În această privinţă, vreau să facem progrese către rezolvarea acestei chestiuni”, a spus Kono, care şi-a exprimat optimismul legat de acest dosar.

Citește și: SUA vinde zeci de avioane F-16 în Taiwan

Oficialul nipon a anunţat, pe de altă parte, că Tokyo doreşte ca Japonia şi Coreea de Sud să extindă pactul privind schimbul de informaţii militare, care ar putea expira dacă partea sud-coreeană decide să nu îl prelungească după luna august.

”Acesta este un cadru important pentru SUA, Japonia şi Coreea de Sud şi ar trebui menţinut”, a spus şeful diplomaţiei japoneze, care a adăugat că a discutat despre acest subiect cu omologul sud-coreean.

Tensiunile între Japonia şi Coreea de Sud au sporit începând din iulie, când autorităţile de la Tokyo au înăsprit controalele asupra produselor exportate către partea sud-coreeană. Seulul a considerat această măsură drept o ripostă a Japoniei după ce un tribunal sud-coreean a decis că întreprinderile japoneze trebuie să plătească despăgubiri familiilor victimelor muncii forţate din timpul regimului colonial japonez din Peninsula Coreeană.

Citește și: Trump și Maduro anunță discuții la nivel înalt între Caracas şi Washington

Cei doi miniştri de externe şi omologul lor chinez, Wang Yi, vor semna miercuri o declaraţie comună de sprijin pentru eforturile de denuclearizare a Coreii de Nord.

Reuniunea de la Beijing are loc după o serie de teste de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord ca reacţie la exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreii de Sud. Este cea de-a noua astfel de reuniune a miniştrilor de externe din Japonia, China şi Coreea de Sud şi prima după cea desfăşurată în august 2016, la Tokyo.

Tags: ChinaCoreea de SudJaponiaKang Kyung-WhaTaro KonoWang Yi
Categorii: Știrile zilei