X

Ministrul de interne spaniol: Insulele Canare nu sunt o ‘nouă Lesbos’

Insulele Canare, asaltate în ultimele luni de un val de migranţi, nu sunt o “nouă Lesbos”, a afirmat luni ministrul de interne spaniol, referindu-se la insula greacă din Marea Egee care găzduieşte la rândul ei mii de migranţi ce încearcă să ajungă în Europa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Peste 16.000 de migranţi au debarcat în arhipelagul spaniol al Canarelor, în largul coastelor de nord-vest ale Africii, de la începutul acestui an, de aproape şase ori mai mult ca în aceeaşi perioadă din 2019, a indicat guvernul regional, aminteşte France Presse.

Citește și : Preşedintele Parlamentului European o felicită pe Maia Sandu

“Nu vom transforma Canarele într-o nouă Lesbos”, a declarat Fernando Grande-Marlaska pe canalul spaniol Antena 3. Ministrul a dorit astfel să evite comparaţiile cu insula greacă unde condiţiile de trai din taberele de migranţi supraaglomerate au fost denunţate în repetate rânduri de organizaţii internaţionale.

În Canare “este o situaţie de urgenţă”, a admis ministrul spaniol, menţionând că există un plan ce prevede relocarea de migranţi din tabăra suprapopulată din portul Arguineguin, unde potrivit mai multor ONG-uri aproape 1.800 de migranţi trăiesc în condiţii foarte precare.

În cursul săptămânii, doi membri importanţi ai guvernului spaniol vor merge în Maroc şi Senegal pentru a încerca să descurajeze plecările de migranţi spre arhipelagul Canare. Şefa diplomaţiei, Arancha Gonzalez Laya, se va duce în Senegal la 22 noiembrie, iar ministrul de interne la 20 noiembrie în Maroc “pentru a consolida colaborarea şi a lucra împreună cu Marocul cu scopul de a evita aceste plecări” de migranţi, a declarat, din Canare, ministrul pentru politica teritorială, Carolina Darias.

Citește și : Tot mai mulţi migranţi ajung în Cipru din Turcia

De mai multe luni, migranţii africani au reluat ruta Canarelor, preferând-o celei din Mediterana din cauza acordurilor de controale la frontieră încheiate cu Libia, Turcia şi Maroc. Sosirile acestora s-au accelerat în ultimele săptămâni. Astfel, peste 1.200 de migranţi au sosit în weekendul trecut, după alte peste 2.000 în cel precedent.

Tags: europaFernando Grande-MarlaskaInsulele Canaremarea egeemigranti
Categorii: Diaspora