Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat mai multe obiective pentru noul an de studii

Publicat:

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat mai multe obiective pentru noul an de studii

Noul an de studii începe cu un deficit de 1033 de cadre didactice, iar cea mai mare criză se atestă în sate. Totuși, pregătirile pentru noul an școlar sunt pe ultima sută de metri, iar majoritatea instituțiilor de învățământ din țară sunt gata să-și deschidă porțile. Astăzi, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat mai multe obiective care urmează să fie realizate în anul nou de studii printre care dezvoltarea curriculei școlare, asigurarea cu manuale noi și creșterea calității predării limbii române, scrie radiomoldova.md.

În acest an, 10 instituții de învățământ din țară nu vor mai activa de la 1 septembrie. În timp ce în sate numărul copiilor scade, în capitală unele licee sunt suprasolicitate. De exemplu, în noul an de studii, la liceul cu profil de arte „Elena Alistar” își vor face studiile în jur de 1100 de elevi, deși sunt prevăzute 820 de locuri.


Citește și: Marea Dictare Națională se extinde la nivel național

„Noi suntem pregătiți pentru ziua de luni, 2 septembrie, pentru a primi elevii la școală. Am realizat mai multe lucrări în această vară începând cu reparațiile cosmetice. Cea mai mare realizare este asigurarea 100 de procente cu cadre didactice”, spune directoarea liceului „Elena Alistar”, Lilia Babuc.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri și la liceul rus “Titu Maiorescu”. Și aici administrația instituției spune că nu duce lipsă de cadre didactice, iar numărul elevilor a crescut.

„Suntem gata pentru noul an de studii, așteptăm copiii cu nerăbdare. Pe parcursul anului școlar noi am făcut reparație capitală în sala sportivă, în sălile de studii. Avem destule cadre didactice, suntem completați cu cadrele didactice. Sunt foarte mulți copii veniți din Ucraina”, a declarat directorul adjunct al Liceului „Titu Maiorescu”, Svetlana Berestan.

Între timp, în raionul Hîncești este un deficit de 98 de profesori. Șefa Direcției învățământ, Valentina Tonu, a declarat că unele școli apelează la ajutorul cadrelor didactice care se află la pensie.

„Situația ar putea fi remediat grație colegilor noștri pensionari, dar totodată vor avea un număr mai mare de profesori care vor face naveta. Resimțim o necesitate stringentă a profesorilor de matematică, noi resimțim foarte mult o lipsă a profesorilor de chimie, biologie și fizică”.

Pentru noul an de învățământ, ministerul Educației își propune un șir de reforme. Săptămâna viitoare urmează să fie efectuate modificări la Codul Educației, inclusiv, interzicerea telefoanelor mobile în școli în timpul orelor. Totodată, elevii din clasele a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea de a susține, opțional, un examen la competențe digitale. Cât despre criza cadrelor didactice, ministerul și-a fixat mai multe obiective.

„Dublarea burselor la pedagogie, majorarea indemnizațiilor, crearea bazei de practică, acordarea mentoratului în primii ani de activitate, toate măsuri să încurajeze, să vină și totodată majorările salariale la fel sunt importante și trebuie să continuăm”, a declarat Danr Perciun.

Dan Perciun a subliniat că pentru anul 2024-2025, Ministerul Educației își propune să investească în sistemul educațional în jur de 1,3 miliarde de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie după anularea concertelor din Viena

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie după anularea concertelor din Viena Megastarul pop american Taylor Swift a dezvălui că a fost...

Ecosistemele din Antarctica, ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic (studiu)

Ecosistemele din Antarctica, ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic (studiu) Ecosistemele din Antarctica ar putea fi ameninţate de sosirea...

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați Ce spun martorii despre întâlnirea recentă a prinților...

Pelerinaj în Rusia: Încă 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să ajungă la Moscova la început de septembrie

Pelerinaj în Rusia: Încă 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să ajungă la Moscova la început de septembrie Încă 64 de preoți ai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.