Ministrul Educației: Grădinițele din R. Moldova ar putea trece la autogestiune

Publicat:

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, grădinițele mari, cu mulți copii, primesc aceeași finanțare ca și grădinițele mici, iar acest lucru este inadmisibil. Grădinițele din R. Moldova ar putea trece la autogestiune, în condițiile în care această formulă este solicitată de managerii acestor instituții preșcolare.

„Ce ține de îmbunătățirea sistemului educațional, începând cu grădinițele, sunt câteva probleme fundamentale pe care trebuie să le rezolvăm.


Citește și : Comitetul Executiv al Găgăuziei ‘rămâne tot în aer’

În primul rând, e vorba de formula de finanțare, statele de personal și acordarea dreptului de autogestiune, astfel ca grădinițele să-și poată gestiona mai bine bugetele.

Dacă în cazul școlilor am trecut de 8 – 10 ani la finanțarea per elev, atunci în cazul grădinițelor acest lucru nu se întâmplă.

Asta înseamnă că școlile mai mari, care au costuri mari, beneficiază de finanțarea adițională.

Acum, avem situații când grădinițele mari din orașe și municipii subvenționează grădinițele mai mici din mediul rural.

Finanțarea grădinițelor nu depinde astăzi de numărul de copii, dar de finanțarea istorică”, a declarat Dan Perciun.

Totodată, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că nu e normal ca, atunci când părintele își ia copilul de la o grădiniță, iar mai apoi îl mută la alta, instituțiile respective să beneficieze de aceeași finanțare.

„Chiar dacă copilul a plecat, grădinița beneficiază de aceeași finanțare. La fel se întâmplă și cu instituția unde a venit un nou copil.

În contextul urbanizării, acest lucru a însemnat o subfinanțare a grădinițelor în orașe și municipii și o finanțare prioritară pentru grădinițele mai mici din mediul rural.

Trecerea la formula finanțare per copil în grădinițe ne va permite un pic să echilibrăm acest aspect, deși e nevoie și de fonduri adiționale”, a spus Dan Perciun.

Ministrul Educației, consideră că grădinițele trebuie să treacă la autogestiune, mai ales că există bune practici în acest sens.

Citește și : Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

„Avem astăzi o singură grădiniță în R. Moldova la autogestiune și din discuția cu colectivul de acolo am înțeles că e o practică bună.

Sunt multe grădinițe care ar vrea să treacă la autogestiune, dar nu avem cadrul legal pentru asta. Urmează să-l creăm”, a conchis Dan Perciun.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

Peste 8000 de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului

Peste 8000 de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului Peste 8000 de persoane au fost plasate în câmpul muncii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.