Ministrul Energiei a vizitat cel mai mare parc eolian din România

Publicat:

Guvernul Republicii Moldova urmează să anunțe până la sfârșitul anului licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă. În acest context, ministrul Energiei, Victor Parlicov a vizitat cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele-Cogealac, un proiect de anvergură în România, valoarea investiției fiind de peste un miliard de euro, potrivit Știri.md.

Cele 240 de turbine eoliene au o capacitate totală instalată de 600 megawați (MW), echivalentă cu consumul zilnic al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.


Citește și : Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului SUA

Victor Parlicov a discutat cu managerii companiei despre modalitățile de comercializare a energiei produsă de parcul eolian, inclusiv pe bursa OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România, care a decis să-și deschidă o filială în țara noastră prin care să fie tranzacționată electricitate.

„Și în România, și în Republica Moldova sunt foarte mulți factori care afectează la modul practic funcționalitatea unor asemenea proiecte. Unul din ei ar fi piața de echilibrare. Eu mizam, dacă sincer, că după ce vom aduce OPCOM în Republica Moldova și vom face piața intra-zilnică, asta ne va rezolva toate problemele. Am înțeles că nu funcționează perfect și în România, și atunci va trebui iterativ să găsim aceste soluții ca investitorii să fie interesați să vină cu investiții”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

„România poate să împărtășească toată experiența acumulată în acești peste 10 ani în care, la rândul nostru, a trebuit să învățăm ce înseamnă energie eoliană, energie regenerabilă și ce înseamnă mixul pe care îl avem și cum toate trebuie să lucreze într-un echilibru, de la prețul energiei, la aportul consumatorului și operatorilor de sistem, la producători și autorități. Toate trebuie să funcționeze într-un echilibru și fiecare trebuie să-și aducă aportul”, a adăugat Liviu Gavrilă, reprezentantul companiei CEZ România.

Ministrul Energiei recunoaște că Republica Moldova are potențial eolian, doar că nu este valorificat. Iar pentru a dezvolta industria energiei eoliene e nevoie de ajustarea cadrului normativ.

„Trebuie să schimbăm și cadrul normativ, acum ne ocupăm de modificarea Legii Energiei regenerabile pentru a lansa licitațiile pe capacități mari. La prima etapă vom scoate la licitație circa 100 de megawați de energie eoliană, cu care să vedem ce prețuri vom putea obține. Scopul este să obținem cel mai bun preț pentru consumator. Eu cred că noi vom atinge o cotă de 30 % energie electrică regenerabilă până în anul 2030, dar pentru asta trebuie să ne mișcăm”, a menționat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

„Prima dintre lecții ar fi legată de nevoia ca statul prin diverse pârghii să asigure un prag minim de rentabilitate pentru investitori. Există modele europene pe care, într-o formă sau alta, decidenții va trebui să le analizeze, să se uite inclusiv la cazul României care a folosit schema de sprijin prin certificate verzi și să încerce să adapteze ceva pe specificul local”, a precizat Liviu Gavrilă, reprezentantul companiei CEZ România.

Potrivit oficialilor, energia eoliană este una avantajoasă, în primul rând, pentru că e prietenoasă cu mediul înconjurător.

„Există specialiști și profesioniști care se ocupă de acest subiect. Există o procedură pe care orice proiect de acest gen obligatoriu trebuie să o treacă și atunci eu sunt absolut sigur că există, inclusiv acest proiect ce demonstrează că există posibilitatea de a sincroniza și armoniza necesitățile umane de energie cu natura”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Citeşte şi: Maia Sandu a inaugurat şapte piste noi la Vama Sculeni

„Dacă vedeți, în jurul nostru se pot desfășura fără să fie stingherite activitățile agricole. Din punct de vedere al prieteniei cu mediul, turbina eoliană este cea mai puțin generatoare și de inox în etapa de producere, și de acele deșeuri conexe. Vorbim de la recuperarea uleiului care este folosit pentru gresare și până la toate elementele care concură în operarea unei turbine, el este cel mai puțin invaziv în ceea ce privește mediul”, a conchis Liviu Gavrilă, reprezentantul companiei CEZ România.

Parcul eolian Fântânele-Cogealac are o putere instalată de 600 MW și produce anual peste 1,2 milioane MWh de energie electrică. În prezent, Republica Moldova are o capacitate de 100 de megawați energie eoliană.


URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea...

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră Un asteroid care călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.