X

Ministrul Energiei, despre majorarea serviciilor de transport al gazului

Prețul la serviciile de transport al gazului urmează să fie majorate de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru ca Vestmoldtransgaz să își poată acoperi cheltuielile, iar acest lucru nu va pune însă presiune pe tarifele finale la gazele naturale și nu va afecta consumatorii finali.

Cel puțin asta susține ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a menționat într-un interviu pentru Radio Chișinău că preluarea rețelelor de transportare a gazelor de către Transgaz România încununează un efort de peste 10 ani de când R. Moldova s-a angajat să implementeze pachetul de reforme al Uniunii Europene în sectorul energetic.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Ministrul Energiei a declarat că, deși mai sunt de finalizat anumite proceduri, fizic operațiunile de transportare a gazelor au trecut deja în gestiunea Vestmoldtransgaz. Totodată, oficialul a dat asigurări că, în cazul în care ANRE va decide să majoreze prețurile la serviciile de transport, acest lucru nu va duce la prețuri mai mari în facturi.

„Până acum Vestmoldtransgaz a lucrat în pierdere, a prestat un serviciu fără a avea acoperirea financiară necesară. Odată cu finalizarea acestui proces de unbundling, traficul care va fi stabilit, chiar dacă va fi mai mare, dar nu de șapte ori, dacă îmi amintesc, ANRE a anunțat că va mări tarifele de două ori. Nu atât de mult pentru a pune presiune pe tarifele finale. Nu văd acum premise pentru creșterea tarifelor, dar urmează ANRE să se pronunțe”, a declarat Parlicov.

Ministrul a făcut referire și la sprijinul necondiționat oferit de România în depășirea crizelor generate de agresiunea Rusiei în Ucraina, dar și pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor de infrastructură care să interconecteze cele două maluri de Prut.

Potrivit oficialului, lucrările la linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, prognozată a fi dată în folosință în 2025, ar urma să înceapă în primăvara anului viitor, iar linia Bălți-Suceava ar urma să fie gata în 2027. Este în discuție și construcția unei linii directe cu România prin centrul R. Moldova, spune Victor Parlicov.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

„După ce finalizăm toate aceste interconexiuni cu România, vom avea o securitate energetică total asigurată. Vom putea funcționa indiferent de ce se întâmplă în stânga Nistrului, chiar dacă toată infrastructura din stânga Nistrului și liniile de interconexiune cu Ucraina vor fi distruse de Federația Rusă, vom putea funcționa. Aceste interconexiuni mai au un sens: putem nu doar importa volume de energie necesare din România, dar devenim o destinație pentru producerea și exportul de energie electrică, inclusiv energie regenerabilă, în al treilea rând, odată cu finalizarea războiului din Ucraina, putem deveni o punte între două piețe de energie mari: cea din România și cea din Ucraina”, a menționat ministrul Energiei.

 

Tags: gazMoldovaVestmoldtransgazVictor Parlicov
Categorii: EconomieȘtirile zilei