X

Ministrul Energiei, întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în R.Moldova

Ministrul Energiei, întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în R.Moldova

Ministrul Energiei, Victor Parlicov,  a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în Republica Moldova, Siri Beate Barry, transmite Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadoarea Regatului Norvegiei în Republica Moldova, cu reședința la București, Siri Beate Barry, care își încheie mandatul la sfârșitul lunii iulie. Oficialii au trecut în revistă colaborarea bilaterală dintre Norvegia și Republica Moldova, potrivit radiochisinau.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mulțumit ambasadoarei Siri Beate Barry pentru sprijinul necondiționat acordat Republicii Moldova, inclusiv pentru asistența de 30 de milioane de euro destinată susținerii tranziției energetice, disponibilă în cadrul programului Nansen.

“Republica Moldova este dedicată accelerării tranziției sale către un viitor energetic mai verde și mai rezilient, iar sprijinul oferit de parteneri precum Norvegia este crucial în atingerea acestui obiectiv. Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat țării noastre. Noi apreciem foarte mult creșterea colaborării în programele de eficientizare energetică a sectorului rezidențial”, a declarat Victor Parlicov.

Ambasadoarea Siri Beate Barry a menționat că Norvegia va continua să fie alături de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și va oferi asistența necesară pentru realizarea reformelor.

“Relația dintre Norvegia și Republica Moldova a progresat semnificativ în ultimii doi ani. Rolul Norvegiei ca donator în domeniul energetic a crescut substanțial. În 2023, Republica Moldova a primit 66 de milioane de euro, dintre care 34 de milioane de euro sunt destinați sectorului energetic. Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de Norvegia, în contextul în care țara noastră a fost semnificativ afectată de războiul din Ucraina ”, a menționat Siri Beate Barry.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Interlocutorii au discutat și despre deschiderea unui oficiu diplomatic al Norvegiei la Chișinău, care urmează să fie inaugurat în luna august 2024. Potrivit oficialilor, acest fapt va extinde oportunitățile de cooperare bilaterală. De asemenea a fost prezentată și șefa oficiului consular în țara noastră, Kamilla H. Kolshus.

Tags: MoldovaVictor Parlicov
Politică