În anul 2022, atunci când concernul rusesc „Gazprom” a limitat unilateral volumele de gaze livrate pentru Republica Moldova, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost un veritabil colac de salvare pentru securitatea energetică a țării, asigurând transportul de gaze de pe piața europeană. Acest gazoduct, inclusiv stația de măsurare a gazelor din Ungheni, permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă. Declarația aparține ministrului energiei, Victor Parlicov, și a fost făcută în contextul vizitei sale la Ungheni la stația de măsurare a gazelor, situată pe gazoductul Iași-Chișinău, transmite IPN.

Stația de măsurare, cu o capacitate de aproximativ 5 milioane de metri cubi gaz/zi, este gestionată de operatorul sistemului de transport a gazelor naturale din Republica Moldova „Vestmoldtransgaz” SRL.

„Până în 2022 această infrastructură a fost utilizata extrem de puțin, tradițional gazele veneau pe altă rută, dar când „Gazprom” a limitat unilateral livrările către Moldova, acest obiect strategic ne-a ajutat să depășim criza energetică, iar consumatorii noștri pot fi siguri că mai mult nimeni nu ne poate șantaja cu lipsa de gaze. Acum pregătim lansarea construcției unei nou gazoduct – Ungheni-Bălți, care va permite tranzitul de gaze spre depozitele subterane din Ucraina și va face mai atractiv Coridorul vertical de transportare a gazelor”, a declarat Victor Parlicov.

Citește și: Tarlev, despre majorarea tarifelor la gaze: Moldova, cea mai scumpă țară de tranzit din regiune

Construcția gazoductului Ungheni-Bălți a fost inclusă, alături de alte proiecte strategice, în planul de investiții al operatorului de transport, iar Guvernul a avizat recent constituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a acestor proiecte.

Printre acestea se numără și construcția unui gazoduct de centură a municipiului Chișinău, la care va fi conectată o conductă magistrală Cimișlia-Hâncești, pe o distanță de 40 km, ce va optimiza aprovizionarea cu gaze naturale pe direcția Sud-Centru. Investițiile urmează a fi executate de „Vestmoldtransgaz” și  „Moldovatransgaz”, iar valoarea proiectelor de dezvoltare va fi determinată în baza studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice.

În luna august curent, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Moldova „Vestmoldtransgaz” a fost certificat definitiv în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, încheind astfel procesul de „Unbundling” sau separare a transportului de distribuția gazelor naturale. Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, iar procesul de separare a durat aproape 5 ani.