Ministrul Energiei: „Pentru întreținerea clădirilor, noi cheltuim de două ori mai multă energie decât țările Uniunii Europene”

Publicat:

Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor este o prioritate a Ministerului Energiei pentru anul viitor. Un pas important în realizarea acestui obiectiv a fost transformarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă, începând cu 1 ianuarie 2024, a declarat ministrul de resort, Victor Parlicov. Oficialul a mai spus că pentru a obține o performanță energetică este necesar de a reduce consumul, scrie radiomoldova.md.

Centrul Național pentru Energie Durabilă, creat în baza fostei Agenții pentru Eficiență Energetică, ce se preocupa mai mult de informare și analiză, acum devine un instrument financiar, a declarat ministrul de resort, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, autoritățile își doresc să consolideze capacitatea acestei instituții și anul viitor urmează să lanseze primele programe de finanțare la nivel național.


„În Republica Moldova, peste 50 la sută din energia pe care o consumăm ca țară este energia pe care o consumăm pentru întreținerea clădirilor. În mediu, pentru a întreține un metru pătrat de clădiri, noi cheltuim de două ori mai multă energie decât țările Uniunii Europene, ceea ce înseamnă ca dacă am fi adus clădirile noaste la performanța energetică medie actuală a Uniunii Europene deja am fi putut reduce facturile de două ori cu prețurile actuale la energie. În loc să facem populism tarifar trebuie să ne focusăm pentru a reduce facturile”.

Citește și Șefa diplomaţiei germane: Putin vrea să distrugă Ucraina, de aceea Belinul va continua să sprijine Kievul

Victor Parlicov a precizat că 30 de blocuri din țară vor primi sprijin în 2024 pentru lucrări de trecere la sistemul orizontal de distribuție a căldurii, izolarea termică și alte lucrări care pentru a reduce consumul de energie. Guvernul va oferi o subvenție care va constitui peste 50 la sută din cheltuieli.

De asemenea, ministrul a amintit despre programul de schimbare a echipamentelor vechi din gospodăria casnică pe unele mai performante energetic, care să permită reducerea consumului energetic pe termen lung. Rezultatele proiectului – pilot, axat pe familiile vulnerabile, vor fi analizate și ulterior va fi un program național, realizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

METEO// Vremea se răcește și rămâne instabilă

METEO// Vremea se răcește și rămâne instabilă Vremea  se menține instabilă astăzi, iar regimul termic va indica o ușoară scădere. Citește și: Beat, fără cască și...

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online Solicitările pentru operațiunile fără pilot (UA) pot fi depuse online, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă. Este...

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Programul Național 'Satul European': Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.