X

Ministrul Energiei: Piața serviciilor de eficiență energetică pentru clădiri din Moldova poate atrage investiții de 1 miliard de euro în următorii ani

Ministrul Energiei: Piața serviciilor de eficiență energetică pentru clădiri din Moldova poate atrage investiții de 1 miliard de euro în următorii ani

Piața serviciilor de eficiență energetică pentru clădiri din Moldova poate atrage investiții de 1 miliard de euro în următorii ani. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei în cadrul forumului internațional Investor Connect, dedicat soluțiilor inovatoare de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor Forumul a fost organizat în perioada 3-4 octombrie de Ministerul Energiei în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă.

În cadrul forumului, a fost lansat oficial și Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), care va finanța reabilitarea a peste 0,5 milioane de metri pătrați de locuințe în următorii 3 ani, potrivit infomarket.md.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

„Lucrările de eficientizare energetică a clădirilor nu doar vor reduce facturile la energie și vor spori confortul în casele noastre, dar vor contribui și la creșterea economică a Republicii Moldova, creând venituri pentru companiile de construcții, noi locuri de muncă, taxe și, totodată, vor reduce povara importurilor de energie”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul a reamintit că sectorul construcțiilor este cel mai mare consumator de energie din Republica Moldova, reprezentând circa 50% din consumul final, iar circa 1/4 din energia consumată se pierde din cauza nivelului scăzut de eficiență energetică.

Astfel, investițiile în acest sector vor demonstra practic beneficiile integrării europene, sporind confortul termic și reducând facturile cetățenilor.

Victor Parlicov a invitat companiile specializate în acest domeniu să vină în Moldova pentru a beneficia de noile oportunități, menționând că de aici va fi mai ușor să intre pe piața ucraineană, odată cu începerea procesului de redresare a țării.

Ministrul Energiei a amintit că Moldova a profitat de criza energetică din ultimii ani pentru a face un pas înainte în asigurarea securității energetice și abia după aceasta a devenit posibilă implementarea programelor pe termen lung, cum ar fi cele de reabilitare a clădirilor rezidențiale și publice.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Forumul „Investor Connect” este organizat pentru a facilita introducerea pe piața moldovenească a soluțiilor inovatoare de eficiență energetică în clădiri, pentru a promova programele de finanțare ale Centrului Național pentru Energie Durabilă în vederea atragerii investițiilor în sector, pentru a prezenta politica actuală și cadrul de reglementare și pentru a discuta direcția viitoare de sprijinire a implementării practicilor de eficiență energetică în sectorul clădirilor.

Forumul promovează, de asemenea, cele mai bune practici în proiectarea, construcția și modernizarea clădirilor care îmbunătățesc eficiența energetică.

Tags: cladiriMoldovaVictor Parlicov
Economie