X

Ministrul estonian de interne, înlocuit după ce a pus sub semnul întrebării victoria lui Biden

Preşedintele estonian Kersti Kaljulaid a numit miercuri un nou ministru de interne pentru a-l înlocui pe Mart Helme, care a demisionat după ce a pus la îndoială legalitatea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, relatează dpa, potrivit agerpres.

Alar Laneman, din partea formaţiunii populiste Partidul popular conservator estonian (EKRE), a depus miercuri jurământul.

Citește și : Nikol Paşinian anunţă un plan de recontrucţie în Nagorno-Karabah

Politicianul de 58 de ani i-a urmat colegului său de partid Mart Helme, care a demisionat la începutul săptămânii trecute.

Helme şi fiul său Martin, care este ministrul de finanţe al ţării, şi-au atras numeroase critici pentru comentariile făcute la o emisiune de radio, în care au pus sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor din SUA, câştigate de Joe Biden.

Helme l-a numit, de asemenea, pe Biden, “un personaj corupt” în emisiune.

Citește și : Comisia Europeană cere monitorizarea atentă a situaţiei economice a 12 state membre ale UE

Cei doi fac parte din formaţiunea populistă de dreapta EKRE, care a devenit parte a coaliţiei de guvernare în 2019 după alegeri. Totuşi, formaţiunea a devenit de atunci o sursă frecventă de scandaluri. Helme cel vârstnic este fondatorul şi liderul de multă vreme a partidului.

Kersti Kaljulaid a catalogat comentariile lui Helme drept “un atac împotriva democraţiei şi securităţii estoniene”.

Tags: EKREKersti KaljulaidMart HelmeprezidenţialeSUA
Categorii: Diaspora