X

Ministrul finladez de Externe: Nu există încă o dată clară pentru ratificarea de către Turcia a aderării la NATO

Ministrul finladez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat joi că multe dintre chestiunile legate de îngrijorările Turciei privind terorismul incluse în memorandumul de acceptare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO au fost clarificate, însă nu a fost stabilită o dată pentru ratificarea din partea Ankarei, informează Reuters, potrivit agerpres.

“Nu avem încă o dată clară, un plan clar ca parlamentul turc să se ocupe de această chestiune”, a spus şeful diplomaţiei finlandeze, într-o conferinţă de presă cu omologii săi suedez şi american, în timpul unei vizite la Washington.

Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

“Ştim că Turcia se îndreaptă spre alegeri, bineînţeles că speranţa noastră este ca Turcia să ia o decizie mai repede, decât mai târziu”, a adăugat el.

Anterior joi, în cadrul unei vizite la Ankara, ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a spus că Finlanda ar lua în considerare acordarea de autorizaţii de export de arme către Turcia, de la caz la caz, într-un efort de a obţine sprijinul Turciei pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Potrivit acestuia, nici Finlanda şi nici Suedia nu au în vigoare embargouri generale asupra armelor impuse Turciei, dar Helsinki a îngheţat noile permise de export în 2019 după ce Ankara a iniţiat o ofensivă terestră în zonele kurde din nordul Siriei.

Finlanda şi Suedia au solicitat în mai să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, dar cererile lor necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Numai Turcia, vechi membru al NATO, se opune aderării lor, acuzând ţările nordice că găzduiesc militanţi kurzi.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Ungaria trebuie de asemenea să ratifice cererile celor două state nordice.

Tags: finlandaNATOPekka HaavistoSuediaturciawashington
Categorii: Diaspora