X

Ministrul finlandez al finanţelor Matti Vanhanen va demisiona

Ministrul finlandez al finanţelor Matti Vanhanen va demisiona pentru a oferi această funcţie liderei partidului său, Annika Saarikko, a anunţat sâmbătă Partidul de Centru, porivit Reuters, scrie agerpres

Această schimbare la jumătatea mandatului a fost convenită atunci când Vanhanen a preluat acest post de la Katri Kulmuni, care a demisionat în iunie anul trecut, în legătură cu un scandal legat de plata din fonduri publice a unui curs de comunicare publică.

Citește și : Talibanii au preluat controlul asupra încă unui district strategic din Afganistan

Annika Saarikko (37 de ani), care în prezent este ministru al culturii şi ştiinţei, a declarat pentru un cotidian finalndez că în opinia sa este un moment bun pentru a schimba funcţia, după ce în 29 aprilie guvernul a publicat orientările privind cheltuielile publice.

Ea urmează să-şi înceapă activitatea la Ministerul Finanţelor pe 27 mai.

Saarikko, membră a parlamentului începând din 2011, a fost aleasă preşedinte al Partidului de Centru în septembrie anul trecut, în dauna lui Katri Kulmuni.

Negocierile din interiorul coaliţiei guvernamentale în legătură cu cheltuielile viitoare urmau să dureze trei zile, dar s-au prelungit peste o săptămână întrucât Annika Saarikko şi partidul său au respins mai multe propuneri ale şefei guvernului, Sanna Marin.

În cele din urmă coaliţia de centru-stânga, formată din cinci partide, a convenit să plafoneze cheltuielile publice pentru anul viitor la 63,8 miliarde euro, cu un deficit public de 7,6 miliarde euro. În 2023, chletuielile vor fi plafonate la 77 miliarde euro, iar deficitul public la 8,9 miliarde euro.

 

Tags: Annika SaarikkoMatti Vanhanen
Categorii: Diaspora