X

Ministrul finlandez de externe nu va mai candida la alegerile parlamentare

Ministrul de externe eurosceptic al Finlandei, Timo Soini, care a provocat o dezbatere naţională prin viziunile lui asupra avortului, a anunţat marţi că nu va candida în alegerile parlamentare de luna viitoare, informează dpa, potrivit agerpres.

“Mulţumesc pentru aceşti ani. Am dat tot ce am putut”, a notat veteranul politicii finlandeze pe blogul său.

Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

În 2015, Soini a adus pentru prima dată în guvern Partidul Finlandezilor, eurosceptic şi populist, atunci când acesta a devenit parte a coaliţiei de centru-dreapta condusă de premierul Juha Sipila.

În vârstă de 56 de ani, Timo Soini s-a retras de la conducerea Partidului Finlandezilor în 2017, după care partidul s-a destrămat, iar Soini s-a raliat unei facţiuni cunoscute drept Reforma Albastră (Blue Reform), care a rămas în cadrul coaliţiei de guvernare.

Soini a devenit liderul Partidului Finlandezilor în 1997. Şase ani mai târziu, a fost ales în parlament alături de alţi doi membri ai partidului. În 2011, partidul a înregistrat un rezultat electoral solid, de 19% din voturi.

El a promis marţi că va face campanie pentru Reforma Albastră în alegerile din 14 aprilie. Reforma Albastră este creditat într-un recent sondaj de opinie la numai 1,4% din voturi, potrivit postului public YLE.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

Soini, care este catolic, a rezistat în 2018 unui vot de neîncredere iniţiat de opoziţie în urma afirmaţiilor sale despre avort. Opoziţia a argumentat că participarea lui la o acţiune anti-avort în Canada şi postările sale pe blog în favoarea unui vot anti-avort în alte ţări încalcă politica oficială a Finlandei.

El a declarat că a participat la acţiunea anti-avort cu candelele aprinse în Canada în timpul său liber şi că părerile lui despre avort se încadrează în prevederile privind libertatea de exprimare şi confesională.

Tags: alegeri parlamentareavorteuroscepticfinlandaPartidul FinlandezilorReforma Albastră (Blue Reform)Timo Soini
Categorii: Diaspora