Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor

Publicat:

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat joi că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor și speră că îi va succeda lui Sauli Niinisto, care se retrage după două mandate, scrie Reuters, informează mediafax.

Aceasta va fi a treia încercare a lui Haavisto, membru al Partidului Verde, de a deveni șef al statului finlandez, după ce a fost pe locul al doilea atât în 2012, cât și în 2018.


Citește și : Zelenski se declară ‘şocat’ de lipsa de ajutor din partea Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii

„Recent, mulți finlandezi din medii foarte diferite m-au contactat și au făcut apel la mine pentru a candida la alegerile prezidențiale din ianuarie anul viitor”, a declarat Haavisto într-o conferință de presă, adăugând că va candida ca independent.

Un sondaj de opinie publicat în cotidianul Helsingin Sanomat la 22 mai a arătat că 36% dintre finlandezi îl preferă pe Haavisto pentru a deveni președinte, ceea ce îl face favorit la limită în fața guvernatorului Băncii Finlandei, Olli Rehn, cu 31%, și a șefului think tank-ului de politică externă, Mika Aaltola, cu 24%.

Este de așteaptat ca Haavisto să demisioneze din funcția de ministru de externe la sfârșitul acestei luni, după ce guvernul de centru-stânga din care face parte a pierdut alegerile parlamentare din aprilie.

Citește și : Taiwanul a detectat 37 de avioane militare chineze în jurul insulei

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Finlanda va avea loc la 28 ianuarie anul viitor. Dacă niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi, va avea loc un tur de scrutin între primii doi candidați pe 11 februarie.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.