Ministrul francez al Justiţiei, convocat în instanţă pentru a fi inculpat sub acuzaţia de conflict de interese

Publicat:

Ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, este convocat pentru 16 iulie pentru a fi inculpat într-o anchetă privind un posibil conflicte de interese între activitatea sa în guvern şi fostele sale funcţii de avocat, a precizat luni pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar, potrivit agerpres.

El urmează să fie audiat de magistraţii Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), care este singura instanţă din Franţa ce îi poate judeca pe membrii guvernului pentru delicte sau fapte penale comise în exercitarea funcţiei..


Citește și : Putin aprobă noua Strategie de Securitate Naţională a Rusiei

Convocarea i-a fost predată ministrului Justiţiei joia trecută, cu ocazia unei percheziţii rarisime derulate la Ministerul Justiţiei în cadrul acestei anchete, potrivit sursei apropiate de dosar.

Cei trei magistraţi ai CJR au percheziţionat joi timp de 15 ore sediul Ministerului de Justiţie.

Unul dintre telefoanele ministrului a fost confiscat cu această ocazie, iar conţinutul unor email-uri ale mai multor colaboratori ai săi a fost verificat, potrivit unei alte surse apropiate de dosar.

Ancheta derulată pentru conflict de interese a fost deschisă în ianuarie, după plângeri depuse de trei sindicate de magistraţi şi de asociaţia Anticor.

Ele îl acuză pe Dupond-Moretti că a profitat de funcţia sa de ministru al Justiţiei pentru a interveni în dosare pentru care fusese anterior avocat.

Într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche (JDD), Eric Dupond-Moretti, în vârstă de 60 de ani, s-a declarat “extrem de senin” şi a spus că este vorba de o manevră a acestor sindicate “pentru a obţine un nou ministru al Justiţiei”.

Avocat recunoscut pentru stilul său care divide şi pentru prezenţele sale în studiourile de televiziune şi chiar pe scene de teatru, unde a început să joace în 2019, Eric Dupond-Moretti este probabil cel mai cunoscut avocat de drept penal în rândul marelui public.

Citește și : Tadjikistan decretează vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani

Cu “gura sa mare” şi cu o statură şi o voce intimidante, el a obţinut 140 de achitări şi primit astfel porecla ‘Achitatorul’, comentează AFP.

Tată a doi copii, dintr-o relaţie cu cântăreaţa canadiană Isabelle Boulay, Eric Dupond-Moretti a devenit în urmă cu un an ministru al Justiţiei, împotriva tuturor aşteptărilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.