Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian va vizita Iranul pe 5 martie

Publicat:

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, care şi-a amânat o vizită în Republica Islamică prevăzută la începutul lui ianuarie din cauza manifestaţiilor împotriva puterii iraniene, va merge pe 5 martie la Teheran, a anunţat el într-un interviu care urmează să fie publicat în ediţia de luni a cotidianului Le Figaro, transmite AFP.

“Am angajat un dialog cu Iranul despre dosarul balistic şi chestiunile regionale. Dorim să abordăm şi influenţa sa destabilizatoare în Orientul Mijlociu, sprijinul financiar pe care îl acordă Hezbollahului libanez şi miliţiilor houthi din Yemen”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru publicaţia franceză, conform agerpres .


“Iată de ce (…) voi merge în Iran pe 5 martie. Voi păstra această linie de sinceritate aşa cum am făcut întotdeauna din mai cu omologul meu Javad Zarif”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Paris, referindu-se la alegerea preşedintelui Emmanuel Macron în mai 2017.

Citește și : Jim Mattis întreprinde un turneu în Asia care include Indonezia şi Vietnamul

La 2 ianaurie, Emmanuel Macron şi-a exprimat “preocuparea” faţă de “numărul victimelor legate de manifestaţiile” din Iran şi a anunţat amânarea vizitei ministrului francez de externe, prevăzută la 5 şi 6 ianuarie la Teheran.

Potrivit unui bilanţ oficial dat publicităţii la jumătatea lunii ianuarie, 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele care au cuprins mai multe zeci de oraşe iraniene la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie.

Chestiunea programului nuclear iranian a revenit între timp în centrul atenţiei, după ce preşedintele american, Donald Trump, le-a fixat europenilor, la 12 ianuarie, un termen de patru luni pentru “a remedia gravele lacune” ale acordului încheiat cu Teheranul în 2015.

Europenii apără cu fermitate acest acord, subliniind că punerea lui în discuţie ar reprezenta o gravă încălcare a textului în timp ce Teheranul îşi respectă angajamentele şi ar alimenta proliferarea nucleară cu riscul de a arunca în flăcări Orientul Mijlociu.

Ei propun însă o încadrare mai strictă a programului balistic al Iranului şi a activităţilor sale în regiune, considerate “hegemonice” în ultimele luni de şeful diplomaţiei de la Paris.

“Dacă Iranul doreşte să revină printre ţările lumii, trebuie să coopereze în aceste domenii. În caz contrar, va fi bănuit întotdeauna şi pe bună dreptate că doreşte să dezvolte arma nucleară”, a mai afirmat Jean-Yves Le Drian în interviul acordat cotidianului Le Figaro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.