X

Ministrul german al apărării inspectează forţele NATO de la graniţa norvegiano-rusă

Ministrul german al apărării inspectează forţele NATO de la graniţa norvegiano-rusă

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, aflat în vizită în Peninsula Scandinavă, s-a deplasat miercuri în nordul Norvegiei pentru a inspecta operaţiunile NATO de la graniţa norvegiano-rusă, relatează dpa.

Ministrul german a sosit miercuri, a doua zi a turneului său în Scandinavia, în oraşul norvegian Kirkenes, având în program vizitarea unui post de frontieră unde sunt desfăşuraţi militari ai NATO, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

Până la lansarea de către Rusia a războiului din Ucraina din 2022, în zona respectivă se înregistra un trafic de frontieră intens şi deplasările peste graniţă erau libere.

Norvegia împarte o graniţă de 198 de kilometri cu Rusia în extremitatea sa nordică, iar singurul punct oficial de trecere a graniţei este cel de la Storskog.

De partea rusă, cel mai apropiat oraş este Murmansk, care, împreună cu teritoriul aferent din Marea Barents, găzduieşte Flota nordică a Rusiei, entitate de importanţă strategică, cuprinzând şi submarinele nucleare ale forţelor armate ruse.

Norvegia este membru fondator al NATO, dar spre deosebire de vecina sa Finlanda nu face parte şi din Uniunea Europeană.

Finlanda, care are o graniţă de 1340 de kilometri cu Rusia, se află şi ea pe itinerarul lui Pistorius.

Ministrul german al apărării a sosit marţi în Suedia, unde i s-a prezentat modelul de serviciu militar suedez, considerat ca posibil model pentru Germania.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

Acest subiect a revenit în discuţie şi în Germania, ţară care a eliminat acest stagiu şi acum se confruntă cu o scădere a efectivelor armatei sale. Conform modelului Suediei, toţi tinerii sunt recrutaţi, însă numai unii dintre ei sunt chemaţi efectiv pentru efectuarea stagiului militar.

Potrivit unui articol publicat în Der Spiegel, care menţionează un document intern al Ministerului german al Apărării, acesta “intenţionează să ia o decizie până la sfârşitul actualei legislaturi”, care se încheie în 2025, iar ministrul Pistorius a dat dispoziţie să i se prezinte până pe 1 aprilie 2024 “opţiuni pentru un model de stagiu militar care, în funcţie de ameninţări, să fie ajustabil pe termen scurt şi să contribuie la rezilienţa ţării în ansamblu”.

Tags: Boris PistoriusKirkenesNATOrusiaScandinaviaucraina
Externe