X

Ministrul german al apărării propune un nou serviciu militar voluntar şi se opune revenirii la serviciul obligatoriu

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunţat sâmbătă împotriva revenirii la serviciul militar obligatoriu şi a pledat pentru introducerea începând de anul viitor a unui nou tip de serviciu voluntar în armată, în cadrul căruia cei interesaţi vor primi o pregătire militară de bază, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Noul serviciu militar, pe care Kramp-Karrenbauer l-a denumit ”Anul tău pentru Germania”, ar presupune şase luni de pregătire militară de bază plus alte şase luni de activitate ca rezervist în apropierea locului de reşedinţă.

Citește și : Nou record de îmbolnăviri cu noul coronavirus în SUA

”Este, în principiu, ceva intermediar între serviciul militar voluntar şi niciun serviciu”, a spus ea în prezentarea acestei propuneri în faţa presei.

Noul comisar parlamentar pentru forţele armate, social-democrata Eva Hogl, a calificat anterior într-un interviu acordat grupului media Funke drept o ”mare eroare” eliminarea serviciului militar obligatoriu (în anul 2011), deschizând astfel o dezbatere asupra reintroducerii acestuia.

Citește și : Justin Trudeau ezită să meargă la Washington la summitul ce marchează intrarea în vigoare

”În orice caz, s-ar face un mare bine forţelor armate dacă o mare parte a societăţii va presta un serviciu pentru o perioadă. În acelaşi timp, astfel s-ar îngreuna extinderea extremismului dreptei radicale în armată”, a argumentat Eva Hogl, după ce Ministerul german al Apărării a anunţat dizolvarea unităţii militare de elită KSK din cauza scandalurilor generate de legăturile unora dintre membrii acesteia cu mişcarea de extremă dreapta.

Răspunzând sugestiei formulate de Eva Hogl, Kramp-Karrenbauer a vorbit sâmbătă despre o dezbatere interesantă, dar a subliniat că ”nu este vorba pur şi simplu despre reinstituirea serviciului militar obligatoriu în vechea formă şi cu atât mai puţin de a-l vedea în special ca un mod de combatere a extremei drepte”.

Tags: Annegret Kramp-KarrenbauerarmataEva HoglFunke
Categorii: Diaspora