X

Ministrul de interne britanic a vizitat locul în care a fost otrăvit spionul rus

Ministrul de interne britanic Amber Rudd a vizitat vineri locul în care un fost agent rus a fost găsit inconştient pe o bancă în faţa unui centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) după ce a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, se află spitalizaţi în stare critică, însă stabilă, în urma unui atac deliberat cu ajutorul unui gaz iritant, a declarat şeful poliţiei antiteroriste Mark Rowley.


Citeşte şi: La un pahar de soju, Kim Jong-Un a glumit pe seama imaginii sale din presa internaţională

Ministrul de interne Amber Rudd a mers vineri în oraşul Salisbury şi s-a deplasat la locul unde cei doi au fost descoperiţi în stare de inconştienţă pe o bancă.

Marea Britanie a promis că va răspunde ferm dacă ancheta va arăta că Moscova se află în spatele atacului. Kremlinul a negat orice implicare în acest incident şi a denunţat o campanie antirusească lansată de mass-media britanică.

Experţii britanici au identificat substanţa, care va ajuta la găsirea sursei, însă poliţia nu a făcut publice informaţiile.

Citeşte şi: 21 de persoane au primit îngrijire medicală după otrăvirea spionului rus în UK

Ofiţerul de poliţie Nick Bailey, care a fost şi el afectat de substanţă, rămâne în stare gravă deşi acum poate să vorbească. În total, 21 de persoane sunt spitalizate în urma incidentului, a precizat poliţia.

Circumstanţele cazului au adus aminte imediat de moartea lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă. Cazul a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Marea Britanie, care a fost printre altele unul dintre cei mai puternici susţinători ai sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina.

Tags: agent dubluAmber RuddFSBmarea britaniemoscovaNick BaileyotravirerusiaSalisburySerghei Skripalspion
Categorii: Diaspora