Ministrul israelian al Apărării: Iranul este responsabil de explozia de pe nava MV HELIOS RAY în Golful Oman

Publicat:

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a apreciat sâmbătă că Iranul ar putea fi responsabil de explozia care a afectat o navă israeliană în Golful Oman, notează AFP, potrivit agerpres

MV HELIOS RAY, o navă israeliană care transporta vehicule, plecase de la Dammam, un oraş portuar din estul Arabiei Saudite, spre Singapore, în momentul exploziei care a avut loc joi, în nord-vestul Omanului, potrivit Dryad Global, o firmă specializată în securitatea maritimă.


Citește și : Preşedintele Armeniei refuză să-l demită pe şeful armatei

“Poziţia navei, relativ aproape de Iran în acel moment, poate sugera că sunt iranienii, dar trebuie verificat în continuare”, a declarat Benny Gantz, într-un interviu pentru canalul public israelian Kan.

“Este o primă estimare care ia în considerare proximitatea (cu teritoriul iranian) şi contextul, aşa cred eu”, a adăugat el.

În ciuda dezminţirilor sale, Iranul este acuzat de Israel, inamicul său declarat, că doreşte să se doteze cu arma atomică.

Săptămâna aceasta, statul evreu a calificat ca “ameninţare” decizia Iranului de a restricţiona inspecţiile programului său nuclear de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din moment ce nu a obţinut ridicarea sancţiunilor americane.

În acest context de tensiuni sporite între Israel şi Republica Islamică, Dryad Global a sugerat, de asemenea, că Iranul ar putea fi responsabil de explozie.

“Deşi detaliile incidentului rămân neclare, există o posibilitate realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activităţi a armatei iraniene”, a indicat firma.

Pe de altă parte, “Iranul se teme din ce în ce mai mult de ameliorarea relaţiilor dintre Israel şi statele din Golf”, a adăugat Dryad Global, referindu-se la recentele acorduri de normalizare dintre statul evreu şi ţări ca Emiratele Arabe Unite sau Bahrein.

Oficiul pentru operaţiuni comerciale maritime al Marii Britanii a informat despre explozie, spunând că “investigaţiile sunt în curs”.

Explozia a făcut “două găuri cu un diametru de aproximativ un metru şi jumătate”, a declarat pentru Kan proprietarul navei, omul de afaceri israelian Rami Ungar. El a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului şi că motorul nu a fost avariat.

Citește și : ONG-ul german Sea-Watch a salvat 147 de migranţi în largul coastelor Libiei

“Deocamdată nu este clar” dacă explozia “a fost cauzată de tir de rachete sau de mine ataşate navei”, a adăugat Rami Ungar.

Transportorul de vehicule MV HELIOS RAY urma să tragă la mal sâmbătă într-un port din Emiratele Arabe Unite, potrivit proprietarului său.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.