X

Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a discutat duminică seara cu ministrul palestinian pentru afaceri civile Hussein al-Sheikh, a declarat acesta din urma pe Twitter, aceasta fiind prima întâlnire oficială cunoscută a oficialului israelian cu un lider palestinian, informează AFP, potrivit agrepres.

“M-am întâlnit în această seară cu ministrul israelian de externe şi am discutat despre diverse chestiuni politice şi relaţii bilaterale”, a afirmat Hussein al-Sheikh, fără a preciza unde a avut loc întâlnirea.

Citeşte şi: Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron (responsabil OMS) – Black News

Ministerul israelian al afacerilor externe a refuzat să facă comentarii, fără a infirma că întâlnirea a avut loc.

La sfârşitul lunii decembrie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, în timpul unei vizite în Israel. A fost prima oară din 2010 când Abbas s-a deplasat în Israel pentru o întâlnire oficială cu un membru al guvernului israelian.

După venirea la putere în iunie anul trecut a guvernului de coaliţie condus de Naftali Bennett, mai mulţi miniştri israelieni – inclusiv Benny Gantz – l-au vizitat pe Mahmoud Abbas la Ramallah, sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), în Cisiordania ocupată.

Citeşte şi: Fostul viceministru britanic al transporturilor susţine că a fost remaniată din guvern pentru că e musulmană – Black News

În postarea sa pe Twitter de duminică, Hussein al-Sheikh a adăugat că a “subliniat necesitatea unui orizont politic între cele două părţi, bazat pe dreptul internaţional”, în special cu referire la rezoluţiile ONU privind conflictul israeliano-palestinian.

După vizita din decembrie a liderului ANP în Israel, statul evreu a fost de acord cu o serie de “măsuri de consolidare a încrederii”, precum acordarea a 600 de permise suplimentare care să permită oamenilor de afaceri palestinieni sa se deplaseze în Israel şi regularizarea situaţiei a 6.000 de palestinieni care trăiesc într-un sector din Cisiordania aflat sub control israelian. 

Tags: Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP)Benny GantzcisiordaniaHussein Al-SheikhisraelMahmoud AbbasYair Lapid
Categorii: Sinteze