Ministrul italian al culturii a demisionat după ce și-a numit amanta pe post de ‘consilier pentru evenimente majore’

Publicat:

Ministrul italian al culturii a demisionat după ce și-a numit amanta pe post de ‘consilier pentru evenimente majore’

Ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano, a demisionat vineri, după ce o controversă cu privire la rolul de consultant pe care i l-ar fi dat fostei sale amante a devenit o ruşine pentru guvernul premierului Giorgia Meloni, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Gennaro Sangiuliano, un fost jurnalist în vârstă de 62 de ani, s-a confruntat cu o furtună mediatică după ce Maria Rosaria Boccia, o autointitulată antreprenoare de modă, a declarat luna trecută că a fost numită „consilier al ministrului pentru evenimente majore”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Ministerul Culturii a negat iniţial o astfel de numire, dar Sangiuliano a explicat ulterior că a fost de acord să o angajeze pe aceasta în calitate de consultant fără onorariu, dar apoi s-a răzgândit din cauza conflictului de interese.

„Consider că este necesar pentru instituţii şi pentru mine să îmi dau demisia”, a declarat Sangiuliano într-o scrisoare adresată vineri prim-ministrului, deşi şi-a apărat cauza şi a negat orice încălcare a regulilor ministeriale.

Miercuri, într-un interviu televizat în lacrimi, Sangiuliano a recunoscuse că Boccia i-a fost amantă şi şi-a cerut scuze soţiei şi lui Meloni, dezvăluind că prim-ministrul i-a respins o primă tentativă de demisie.

Cazul a dominat însă primele pagini ale ziarelor şi a dus la comparaţii cu scandaluri politice şi sexuale din trecut, inclusiv petrecerile „bunga bunga” organizate de fostul premier Silvio Berlusconi.

În ultimele săptămâni, Maria Rosaria Boccia îşi umpluse contul de Instagram cu fotografii în care îl însoţea pe Sangiuliano la diverse evenimente publice şi arăta că avea acces la birourile şi documentele ministerului.

Angelo Bonelli, liderul partidului de opoziţie Europa Verde, a depus săptămâna aceasta o plângere la poliţie, solicitându-i să îl ancheteze pe ministru pentru posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice şi divulgarea de informaţii confidenţiale.

Reprezentanţii Curţii de Conturi a Italiei analizează, de asemenea, cazul, au declarat aceştia vineri.

Sangiuliano, care a declarat în repetate rânduri că „niciun euro” din bani publici nu a fost cheltuit pentru Boccia, a reacţionat spunând că îi va oferi o şansă de a-şi clarifica poziţia.

Prezentându-şi realizările în scrisoarea sa de demisie, inclusiv combaterea presupusului clientelism în distribuirea subvenţiilor pentru cinematografie, el a spus că această muncă „nu poate fi mânjită şi mai ales oprită de chestiuni care ţin de bârfă”.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Meloni l-a lăudat pe X pe Sangiuliano spunând că este „o persoană capabilă şi un om onest”. Ea l-a ales în locul său pe Alessandro Giuli, directorul muzeului de artă contemporană Maxxi din Roma şi, de asemenea, un fost jurnalist.

Aceasta a fost prima schimbare în guvernul său de coaliţie de dreapta, care prezidează în prezent forumul G7 al principalelor democraţii şi care, în ultimii doi ani, a părut solid, cu cote ridicate de popularitate şi confruntat cu o opoziţie divizată.

Sangiuliano era apropiat politic de Meloni, dar nu era membru al partidului acesteia. A fost un ministru predispus la gafe, declarând, de exemplu, la o ceremonie de decernare a premiilor, că va „încerca să citească” cărţile pe care, în calitate de jurat, ar fi trebuit să le fi citit deja.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acces mai ușor la medicamente pentru locuitorii din Șaptebani și din satele vecine

Acces mai ușor la medicamente pentru locuitorii din Șaptebani și din satele vecine Lanțurile farmaceutice nu sunt tentate să ajungă în sate pentru că profiturile...

Ucraina a raportat trei decese după un atac de artilerie rus asupra oraşului Kostiantinivka

Ucraina a raportat trei decese după un atac de artilerie rus asupra oraşului Kostiantinivka Cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kostiantinivka din...

Anunț important pentru deținătorii de gospodării țărănești

Anunț important pentru deținătorii de gospodării țărănești Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare informează ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2 februarie 2023,...

Rezultat istoric pentru lotul paralimpic al Republicii Moldova. Ion Basoc a cucerit medalia de argint, iar Oleg Crețul pe cea de bronz

Rezultat istoric pentru lotul paralimpic al Republicii Moldova. Ion Basoc a cucerit medalia de argint, iar Oleg Crețul pe cea de bronz Ion Basoc a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.