Ministrul justiţiei din Franța este vizat de o anchetă pentru conflicte de interese

Publicat:

O anchetă judiciară care îl vizează pe ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, pentru suspiciuni de conflicte de interese legate de fostele sale atribuţii ca avocat, a fost deschisă miercuri la Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), a anunţat AFP, citând parchetul general de pe lângă Curtea de Casaţie, transmite și agerpres.

Parchetul general a putut să facă publică această informaţie judiciară după avizul favorabil dat vineri de comisia de analiză a sesizărilor a CJR, compusă din înalţi magistraţi, care are rol de filtru.


Citește și: YouTube A BLOCAT canalul lui Donald Trump

Aceasta a considerat acceptabile sesizările depuse de asociaţia Anticor şi de trei sindicate ale magistraţilor (SM, USM, Uniunea magistraţilor SNM FO) care îl acuză pe ministru de conflicte de interese.

Comisia de instrucţie a CJR este însărcinată de acum să efectueze investigaţiile. Ea este compusă din trei magistraţi ai Curţii de Casaţie şi este singura instanţă abilitată să ancheteze membrii guvernului pentru acţiuni desfăşurate în exercitarea atribuţiilor lor.

În centrul acuzaţiilor împotriva ministrului se află urmăririle administrative pe care le-a ordonat împotriva a doi magistraţi ai Parchetului Naţional Financiar (PNF), care participaseră la o anchetă preliminară vizând identificarea “cârtiţei” care i-ar fi informat pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi pe avocatul său Thierry Herzog că au telefoanele sub supraveghere.

În timpul acestor investigaţii au fost examinate facturi telefonice detaliate ale mai multor avocaţi, între care şi cele ale actualului ministru.

În una dintre aceste sesizări ministrului i se reproşează că a deschis o altă anchetă administrativă împotriva judecătorului Edouard Levrault, care denunţase, după încheierea atribuţiilor sale ca judecător de instrucţie în Monaco, faptul că a fost supus unor presiuni.

Citește și: Mike Pence îi rămâne FIDEL lui Trump și NU invocă cel de-al 25-lea amendament din Constituție

Înainte de a deveni ministru, Eric Dupond-Moretti a fost avocatul unuia dintre poliţiştii audiaţi de acest magistrat şi criticase metodele judecătorului.

Întrebat la 7 ianuarie despre sesizările sindicatelor magistraţilor, ministrul indicase: “Nu ştiu ce soartă îi va fi rezervată, dar ştiţi bine că la momentul oportun voi da explicaţii şi veţi putea conta pe mine pentru a spune tot ce am de spus”.

Guvernul a luat cunoştinţă luni de deschiderea anchetei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.