Ministrul Justiției: Exercițiul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua în pofida reacțiilor de nemulțumire

Publicat:

Mecanismul de vetting rămâne în continuare un pilon de bază al Strategiei de Dezvoltare în domeniul justiției. Exercițiul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua în pofida reacțiilor de nemulțumire.

Declarația aparține ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a participat, astăzi, 19 septembrie, la deschiderea Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

„În 2023, R. Moldova a adoptat legea Curții Supreme de Justiție și a demarat procesul de evaluare a judecătorilor curții. Procesul decurge mai greu, dar nu se va opri la această etapă”, a declarat Veronica Mihailov- Moraru.

„Semnale de rezistență au fost și acestea au creat niște riscuri de implementare după ritmul pe care ni l-am preconizat pentru a implementa această reformă și pentru a avea rezultatele scontate mult mai repede. Este nevoie de o schimbare profundă și la nivel de mentalitate fiindcă sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii nu mai poate fi perceput ca un sistem închis”, a mai spus ministrul.

Curtea Supremă de Justiție nu are suficienți candidați pentru cele 11 posturi vacante de judecători. În prezent, Curtea are angajați doar 3 judecători, a declarat la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.

„Odată cu modificarea legii în sensul în care și Guvernul și-a propus să ofere o remunerare pe măsură judecătorilor Curții Supreme de Justiție, simplificarea procedurilor așa cum au fost ele operate și efectuate vor face ca funcția de judecător la CSJ să fie mai atractivă și să avem mulți colegi judecători care vor dori să opteze pentru o funcție la Curtea Supremă”, a menționat Veronica Mihailov- Moraru.

Guvernul R. Moldova oferă toate instrumentele necesare pentru reformarea sistemului judiciar, a declarat astăzi prim ministrul Dorin Recean. Potrivit oficialului, deși au fost înregistrate progrese, mai sunt restanțe la acest capitol.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

„Justiția trebuie să ia în considerare toate cazurile și să le rezolve. Guvernul și guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul să fie reformat, oamenii curajoși, oamenii onești, integri din sistem să facă un pas înainte, reforma să fie făcută de procurori și judecători”, a mai spus ministrul Justiției.

Forumul Justiției și Combaterea Corupției va continua și mâine. Participanții vor mai discuta despre digitalizarea sistemului de justiție, investigarea și sancționarea eficientă a cazurilor de corupție și alte subiecte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va avea o întrevedere cu omologul său grec, Theodoros Skylakakis, în cadrul vizitei sale de...

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției Reforma justiție este unul...

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.