Ministrul Justiției: R.Moldova s-a angajat să implementeze măsuri de  deoligarhizare

Publicat:

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la Reuniunea Plenară a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care s-a desfășurat la Paris între 2- 4 octombrie.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și adoptate rapoartele celei de-a cincea runde de monitorizare a programului subregional de evaluare interpares a „Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul” ( IAP) pentru Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Astfel, dintre cele nouă domenii de performanță analizate pe parcursul anului trecut, experții anticorupție din cadrul OECD au remarcat progrese excelente în patru dintre acestea, cum ar fi: Politici anticorupție, Independența sistemului judecătoresc, Independența Procuraturii și Autorități specializate în combaterea corupției.

Alte cinci domenii precum: Aplicarea măsurilor de combatere a corupției, Conflictul de interese și declararea averii, Protecția avertizorilor de integritate, Integritatea în afaceri, Integritatea achizițiilor publice au fost evaluate ca având un nivel mediu de conformitate cu standardele ACN/OECD.

Președintele IAP, Drago Kos a calificat progresele R. Moldova în domeniile menționate ca fiind foarte bune, procesul dinamic al eforturilor țării noastre sunt vizibile și deosebit de importante.

După prezentarea raportului, din numele Guvernului R. Moldova, ministrul Justiției a exprimat recunoștință pentru furnizarea unei analize comprehensive, menționând că toate recomandările vor fi luate în considerare.

„Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul, precum și raportul de evaluare pe R. Moldova privind măsurile anti-corupție, sunt relevante pentru a evalua  necesitățile noastre și se pliază pe prioritățile noastre de reformă a justiției, de combatere a corupției, de fortificare a instituțiilor responsabile de lupta împotriva corupției, pentru a putea, totodată, contribui la recăpătarea încrederii cetățenilor în statul de drept și la dezvoltarea economică a țării. Ne bucurăm să avem confirmarea progreselor pe anumite domenii, și totodată recomandări utile privind intensificarea acțiunilor pe domeniile mai vulnerabile”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministrul Justiției a mai relatat despre măsurile întreprinse pentru a intensifica lupta împotriva corupției.

„Republica Moldova s-a angajat să implementeze măsuri de  deoligarhizare, pentru a elimina influența excesivă a intereselor personale în viața economică, politică și publică. La nivel legislativ, au fost promovate amendamente pentru eficientizarea mecanismului de urmărire penală, judecare și condamnare in absentia a persoanelor care se ascund de urmărirea penală, delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție, în ceea ce privește investigarea cazurilor de mare corupție, îmbunătățirea legislației privind măsurile speciale de investigare. În prezent se lucrează mecanismul extins de confiscare, despre actualizarea legislației privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, despre necesitatea elaborării unui mecanism eficient de înghețare, sechestrare, confiscare și capitalizare a activelor infracționale”, a menționat ministrul.

„Obiectivele menționate mai sus pot fi atinse mai eficient cu sprijinul comunității internaționale, al partenerilor de dezvoltare și al unei bune expertize, precum cea asigurată de OCDE”, a încheiat ministrul.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

La lucrările acestei Reuniuni au participat Iulian Rusu, directorul Centrului Național Anticorupție, instituție care este și coordonatorul național pentru acest proces de evaluare. De asemenea, au participat și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, care au contribuit cu opinii pe marginea raportului de evaluare.

ACN este o platformă de sprijin pentru țările din Europa de Est și Asia Centrală în lupta împotriva corupției, oferind un cadru regional pentru promovarea activităților anticorupție și facilitând angajamentul și schimbul de experiență privind bunele practici anticorupție din regiune. Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul este un program de evaluare reciprocă al ACN, care reunește zece țări din regiune, și a fost lansat în anul 2003.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.