X

Ministrul român al Economiei, la Chișinău: „Consider că din punct de vedere politic s-a reușit să aducem stabilitate în zonă

Ministrul român al Economiei, la Chișinău: „Consider că din punct de vedere politic s-a reușit să aducem stabilitate în zonă

„România își propune să rămână cel mai apropiat partener al R. Moldova”. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului al României, Ștefan Radu Oprea, la Chișinău, care a menționat că prezența companiilor românești pe piața din R. Moldova au creat peste 10 mii de locuri de muncă. În cadrul unei întrevederi cu ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova, Dumitru Alaiba, s-a discutat despre barierele care stau în calea comerțului dintre țări, scrie tv8.md

Citește și Metodele lui Stalin au revenit în Rusia. Putin a ordonat ca 12 oameni de știință să fie închiși pentru trădare

Alaiba a menționat că România se plasează pe primul loc privind partenerii comerciali ai R. Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării noastre.

„De-a lungul ultimilor ani și în special 2022 și odată cu acceptarea candidaturii R. Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, legătura dintre noi a devenit tot mai strânsă și importantă. România se plasează pe primul loc privind partenerii comerciali ai R. Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării noastre.

Un alt aspect este prezența tot mai mare a investitorilor români atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova.

(…) Companiile românești cred în R. Moldova și oportunitățile pe care le poate oferi țara noastră”, a declarat Alaiba.

În total, potrivit lui ministrului de la Chișinău, în R. Moldova activează peste 1600 de întreprinderi înregistrate cu capital românesc.

„Pentru economia noastră reprezintă o proporție semnificativă. Mulțumesc României pentru că a fost este și va fi un susținător ferm al R. Moldova, inclusiv în parcursul nostru ireversibil european”, a afirmat Alaiba.

La rândul său, ministrul Economiei de la București a declarat că România își propune să rămână cel mai apropiat partener al R. Moldova.

„Credem că lucrurile se îndreaptă spre o direcție foarte bună. Efortul de a investi peste 400 de milioane de euro în economia R. Moldova înseamnă și prosperitate”, a menționat ministrul.

În cadrul întrevederii, ministrul Economiei de la București a menționat că s-a discutat despre barierele care sunt în calea comerțului dintre țări.

„Consider că din punct de vedere politic s-a reușit să aducem stabilitate în zonă. Mediul de afaceri ne spune că are nevoie de predictibilitate. Noi ne propunem să rămânem pricipalul partener comercial al R. Moldova. Dacă ne uităm la cifre – sunt în creștere. Am constatat însă că ar trebui să lucrăm la diversificarea portofoliului de produse pe care le comercializăm”, a subliniat Ștefan Radu Oprea.

Companiile românești prezente pe piața din Republica Moldova au creat peste 10 mii de locuri de muncă și au o cifră de afaceri totală de aproape un miliard de euro.

Tags: ministrul Economiei Român
Categorii: EconomieȘtirile zilei