Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Publicat:

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu explicații suplimentare în contextul faptului că „minciuna și dezinformarea referitor la notificările de plată a poliței de asigurare medicală se tot rostogolește”. Șefa de la Sănătate a menționat că „istoria cu impunerea plății primei (poliței) de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”, informează MOLDPRES. 

„Nimeni din diasporă, și nici unele categorii de persoane neangajate din Republica Moldova, nu au datorii față de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale. Pentru persoanele neangajate, care nu sunt în lista plătitorilor de contribuție lunară, notificarea reprezintă doar o valoare calculată a costului poliței. Și atât. Notificarea nu este o obligație financiară. Este doar o informare și o opțiune, iar persoanele care doresc să cumpere polița de asigurare medicală, urmează să facă următorii pași, care sunt obligatori orișicăror plăți online”, menționează sursa citată.


Potrivit ministrului Sănătății, inițierea plății online este însoțită de un text în roșu care anunță despre faptul că notificarea nu este o obligație de plată și chiar face accent pe diasporă. De asemenea, CNAM nu a trimis emailuri, scrisori și nu a făcut sunete referitor la achitarea primelor sau solicitarea datoriilor. „Falsurile distribuite au ca țintă următoarele categorii – diaspora, femeile însărcinate sau în concedii de maternitate, vârstnicii”, explică Ala Nemerenco.

Citește și: Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

De asemenea, şefa de la Sănătate subliniază că cetățenii care se află peste hotare mai mult de 183 zile pe an nu au nicio obligație în raport cu sistemul național de asigurări medicale; toate femeile gravide neangajate, după confirmarea sarcinii și înregistrarea la medic sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern pe toată perioada sarcinii și 56 zile după naștere; toate lăuzele și femeile în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern; toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare, ultimii fiind asigurați de Guvern.

Ala Nemerenco a mai adăugat că în cazul procurării poliței de asigurare, acțiunea ei se aplică imediat, adică din momentul procurării; polița de asigurare procurată este valabilă nu pe parcursul a 12 luni, ci 13 luni, adică până la 31 ianuarie a următorului an, astfel ca persoana să nu rămână fără acoperire medicală până își va procura alta.

„Toate aceste modificări au fost introduse în folosul cetățenilor în ultimii doi ani, statul investind sute de milioane de lei anual pentru a oferi protecție financiară acestor categorii. Cetățenii trebuie să-și cunoască drepturile, or, această dezinformare este una dușmănoasă, împotriva poporului, cu scop de dezbinare. Perioadele electorale sunt cele mai grele pentru oameni, în special acum, când sute de milioane de dolari sunt investiți pentru a distruge parcursul de dezvoltare civilizat al țării. Sănătate vă dorim, putere și credință. Și nu consumați falsuri, dăunează grav sănătății”, a rezumat ministrul Sănătăţii.

Câteva zile în urmă autoritățile au atenţionat cetățenii despre o nouă schemă de escrocherie prin care anumite persoane se prezintă drept angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) și solicită date bancare sau plata datoriilor legate de asigurarea medicală. CNAM a avertizat cetățenii să fie atenți la apelurile primite de la persoane necunoscute care îi anunță că ar avea datorii la plata primei de asigurare medicală obligatorie și care le solicită date bancare sau achitarea datoriei. În aceste situații, autoritățile îndeamnă oamenii să anunțe poliția.

Situaţia este luată sub control şi de Prim-ministrul Dorin Recean, care la fel a atenționat cetățenii despre mesajele false expediate din numele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și i-a îndemnat să nu deschidă link-urile. Totodată, Recean a spus că autoritățile analizează posibilitatea unei diversiuni și au inițiat o anchetă. „În legătură cu mesajele primite recent de cetățeni, din țară și din diasporă, de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), vă atenționez că aceste mesaje sunt false. Vă îndemnăm să nu accesați linkurile și să nu efectuați nicio plată în urma acestor notificări”, a menționat premierul Dorin Recean. Premierul a anunțat că autoritățile analizează posibilitatea unei diversiuni. „Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația“, a spus Dorin Recean.

 

img24007933

img24007933

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.