Ministrul saudit al Energiei: Arabia Saudită vrea să colaboreze cu China, nu să concureze

Publicat:

Arabia Saudită vrea să colaboreze cu China, nu să concureze, a declarat duminică ministrul Energiei al regatului, spunând că ”ignoră” suspiciunile occidentale cu privire la legăturile lor tot mai apropiate, transmite Reuters, scrie news.ro .

În calitate de cel mai mare exportator de petrol din lume, relaţia bilaterală a Arabiei Saudite cu cel mai mare consumator de energie din lume este ancorată de legăturile legate de hidrocarburi.


Citește și : Macron cere Iranului ‘să pună capăt imediat sprijinului’ pentru Rusia în războiul din Ucraina

Dar cooperarea dintre Riad şi Beijing s-a aprofundat şi în domeniul securităţii şi al tehnologiei sensibile, pe fondul unei apropieri a legăturilor politice, spre preocuparea SUA.

Întrebat despre criticile aduse relaţiei bilaterale în timpul unei conferinţe de afaceri arabo-chineze, prinţul Abdulaziz bin Salman a spus: ”În realitate le ignor pentru că… în calitate de om de afaceri… vei merge acolo unde ţi se va prezenta oportunitatea. Nu trebuie să ne confruntăm cu nicio alegere care are de-a face cu (spune) fie cu noi, fie cu ceilalţi.”

Antreprenori şi investitori chinezi s-au reunit la Riad pentru conferinţă, care a avut loc la câteva zile după vizita secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

În martie, gigantul petrolier de stat Saudi Aramco a anunţat două acorduri majore pentru a-şi spori investiţiile de mai multe miliarde de dolari în China şi pentru a-şi consolida rangul ca principal furnizor de ţiţei al Chinei.

Acestea au fost cele mai mari acorduri anunţate de la vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, în decembrie, unde a cerut efectuarea comerţului cu petrol în yuani, o mişcare care ar slăbi dominaţia dolarului.

”Cererea de petrol din China este în continuare în creştere, aşa că, desigur, trebuie să captăm o parte din această cerere. În loc să concurezi cu China, colaborează cu China”, a spus prinţul Abdulaziz.

Elanul celor două naţiuni a mărit, de asemenea, perspectivele pentru încheierea cu succes a negocierilor pentru un acord de liber schimb între China şi Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), dominat de Arabia Saudită, care se desfăşoară din 2004.

Citește și : 14 morţi în incendii de pădure în nord-estul Kazahstanului

Ministrul saudit al Investiţiilor, Khalid Al Falih, a declarat că orice acord ar trebui să protejeze industriile emergente din Golf, pe măsură ce regiunea începe să se diversifice către sectoare economice non-petroliere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.