X

Ministrul suedez de externe: În întreaga lume, democraţia este în declin

Suedia vrea să se concentreze asupra promovării democraţiei în cadrul politicii sale externe în următorii ani în contextul provocărilor de aproape şi de departe, a declarat miercuri ministrul de externe Margot Wallstrom, relatează dpa, scrie Agerpres.

“În întreaga lume, democraţia este în declin. Astăzi, mai mulţi oameni trăiesc în ţări cu tendinţe autoritare decât în ţări care realizează progrese democratice”, a precizat Wallstrom în declaraţia de politică externă a guvernului către parlament.

Citește și: 13,5 milioane de afgani suferă din cauza insecurităţii alimentare severe (UNAMA)

Într-o tentativă de a contracara ameninţările la sistemele politice din Europa şi din lume, Suedia are drept scop “să ia poziţie în favoarea apărătorilor şi instituţiilor democraţiei”, a spus Wallstrom.

Guvernul suedez a precizat că, în opinia sa, “democraţia pe deplin funcţională este imposibilă fără drepturile omului”.

Uniunea Europeană este cea mai importantă arenă de politică externă pentru Suedia, se menţionează în declaraţie. Wallstrom a avertizat totuşi că “nu mai putem să considerăm de la sine înţeles că toate statele membre UE cred în valorile care sunt fundaţia cooperării europene”.

În ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, declaraţia notează că “neparticiparea Suediei la Alianţe militare (…) contribuie la stabilitate şi securitate în nordul Europei”.

Deşi nu încearcă să devină membră a NATO, Suedia va continua să coopereze cu alianţa militară, precum şi bilateral cu alţi parteneri, cum ar fi SUA şi statele vecine.

Citește și: Moscova, acoperită de zăpadă; zeci de zboruri au fost anulate

Suedia “nu va rămâne pasivă dacă un alt stat membru UE sau o ţară nordică suferă un dezastru sau un atac”, se mai menţionează în declaraţia de politică externă.

Luna trecută, social-democraţii lui Margot Wallstrom au format un guvern minoritar cu Verzii.

Tags: democraţiaeuropaMargot WallstromNATOparlamentSUASuediaUE
Categorii: Diaspora