X

Ministrul Trezoreriei, Lord Agnew, demisionează din cauza gestionării ‘îngrozitoare’ a guvernului britanic a fraudei împrumuturilor Covid

Un ministru conservator din UK și-a dat demisia din rolul său din Cabinet și Trezorerie din cauza gestionării „lamentabile” de către guvern a fraudei Covid.

Lord Agnew de Oulton a luat decizia de a renunța după ce s-a considerat că 5 miliarde de lire sterline s-au pierdut din cauza cererilor frauduloase pentru împrumuturi de urgență pentru afaceri ‘Bounce Back’ în timpul lockdownului, transmite The Telegraph.

El a fost numit ministru de stat în februarie 2020 cu un mandat de a oferi reformă și eficiență sectorului public, precum și de a sprijini cancelarul Ducatului de Lancaster cu supravegherea controalelor cheltuielilor.

„Sunt aici pentru a apăra înregistrările Guvernului în implementarea măsurilor de combatere a fraudei în ultimii doi ani sau cam asa ceva, dar voi putea face asta doar parțial”, a spus el în Camera Lorzilor luni după-amiază.

„Afirmația făcută de secretarul economic al Trezoreriei în dezbaterea Camerei Comunelor din Trezorerie săptămâna trecută că prioritatea era rapiditatea și distribuirea fondurilor este absolut corectă. Dar ceea ce a urmat a fost nimic mai puțin decât disperat inadecvat.”

Lord Agnew ‘s-a certat cu Trezoreria timp de doi ani’

Lord Agnew a atacat ceea ce el a afirmat că sunt „eșecuri emblematice” și a etichetat supravegherea din partea Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) și a British Business Bank drept „nimic mai puțin decât jalnic”.

„Au fost asistați de Trezorerie, care par să nu aibă cunoștințe sau să aibă puțin interes în consecințele fraudei asupra economiei sau societății noastre”, a spus el.

„M-am certat de doi ani cu oficialii Trezoreriei și BEIS pentru a-i determina să-și ridice nivelul de eficienţă – în mare parte nu am reușit.”

Lord Agnew a expus mai multe diferențe de opinie cu oficialii Trezoreriei, în timp ce a cerut îmbunătățiri urgente ale datelor privind performanța creditorilor și a spus că încrederea oficialilor în audituri este „mult prea reactivă”.

A existat un „eșec comis de către oficialii Trezoreriei [și] BEIS” de a înțelege „disjuncția completă” dintre amploarea fraudei și aplicarea de către Guvern acolo unde a avut loc, a adăugat el.

În observațiile sale finale, Lord Agnew a spus că este „convingerea sa profundă că starea actuală a lucrurilor nu este acceptabilă”.

„Având în vedere că sunt ministrul de combatere a fraudei, mi se pare oarecum necinstit să rămân în acest rol dacă nu sunt capabil să o fac corect, cu atât mai puțin să ne apăr palmaresul.

„Din acest motiv, am decis, din păcate, să-mi prezint demisia în Biroul de Trezorerie și Cabinet cu efect imediat.

„Este demn de spus că nimic din toate acestea nu are legătură cu evenimente politice mult mai dramatice care se desfășoară în Westminster. Acesta nu este un atac la adresa primului ministru și îmi pare rău pentru neplăcerile pe care demisia mea le va cauza.”

Ultimele cuvinte ale lordului Agnew înainte de a-și închide mapa și de a ieși din Cameră au fost „Mulțumesc și la revedere”, în timp ce a fost aplaudat de colegi.

Oficiul Național de Audit a atacat luna trecută planurile miniștrilor de a recupera doar 0,1% din cele 5 miliarde de lire sterline pierdute din cauza cererilor frauduloase. Doar 3 milioane de lire sterline au fost recuperate la 3 decembrie, potrivit biroului. Alte scheme, inclusiv concediul și programul de sprijin pentru împrumuturi, au fost, de asemenea, vizate de fraudatori.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat: „Suntem recunoscători Lordului Agnew pentru contribuția semnificativă pe care a adus-o guvernului.

„Cu privire la problemele mai ample pe care le-a ridicat, am introdus rapid schemele noastre de sprijin Covid fără precedent pentru a proteja locurile de muncă și mijloacele de trai, ajutând milioane de oameni din Regatul Unit, inclusiv aproape 12 milioane doar în schema de concediu.

„Întotdeauna am fost clar [că] frauda este inacceptabilă și luăm măsuri împotriva celor care abuzează de sistem, cu 150.000 de cereri neeligibile blocate, 500 de milioane de lire sterline recuperate anul trecut, iar grupul de lucru pentru protecția fiscală a HMRC este de așteptat să recupereze încă 1 miliard de lire sterline din banii contribuabililor.

Tags: Bounce BackBritish Business BankCamera ComunelorCamera LorziloCovidfraudalockdownLord Agnewmarea britanieOficiul Național de AuditRegatul UnitTrezorerieWestminster
Categorii: DiasporaȘtirile zilei