Ministrul turc de externe evocă o întâlnire ‘productivă şi sinceră’ cu omologul german şi comisarul UE pentru migraţie

Publicat:

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că a avut o întâlnire “productivă” şi “sinceră” vineri la Ankara cu ministrul german de externe, Horst Seehofer, şi comisarul UE pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, pe tema sosirilor de migranţi, în special sirieni, din Turcia şi Grecia, transmite dpa, potrivit agerpres.

“Am văzut că există intenţia unei cooperări mai sănătoase cu Turcia în această problemă”, a spus Cavusoglu după întâlnire.


Citește și : Departamentul Apărării al SUA nu a ascultat conversația telefonică între Trump și Zelenski

Întâlnirea a avut loc în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în mod repetat cu “deschiderea porţilor” şi că va permite sirienilor să părăsească Turcia pentru Europa, declarând că Ankara nu mai poate suporta povara găzduirii mai multor refugiaţi.

Joi, Avramopoulos a subliniat la Ankara “nevoia urgentă” de a pune capăt plecărilor din Turcia ale migranţilor ilegali, într-un moment în care Grecia se confruntă cu cel mai mare val migrator după 2016.

“Sosirile necontrolate în Grecia au crescut în cursul ultimelor săptămâni şi ultimelor luni”, a declarat Avramopoulos într-o conferinţă de presă, susţinută împreună cu miniştrii de interne german Horst Seehofer şi turc Suleyman Soylu.

Pe de altă parte, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a acuzat vineri Turcia că pare să “exploateze” criza migranţilor din Europa în propriul avantaj şi a insistat că Ankara poate şi trebuie să ţină sub control fluxul de migranţi spre teritoriul european.

“Vreau să fie absolut clar. Turcia trebuie să-şi asume responsabilitatea. Are capacitatea de a controla fluxul (de migranţi) din Marea Egee. Nu poate lăsa impresia că exploatează această problemă în propriile scopuri geopolitice”, a declarat în parlament premierul grec, potrivit Reuters.

Citește și : Pence: Hunter și Joe Biden trebuie investigați de autoritățile din China și Ucraina

În virtutea unui acord din 2015, Uniunea Europeană a promis Turciei până la 6 miliarde de euro (6,58 miliarde de dolari) în sprijinul refugiaţilor şi comunităţilor gazdă ale acestora în Turcia. Din aceşti bani, UE a furnizat deja 5,8 miliarde de euro şi a alocat 2,57 miliarde până la sfârşitul lunii septembrie.

Acordul intenţiona să ajute Turcia să găzduiască refugiaţi sirieni. Ankara a fost de acord să-i împiedice pe migranţi să încerce să ajungă în blocul comunitar.

Mitsotakis a mai menţionat că majoritatea celor 78.000 de refugiaţi şi migranţi care statisticile ONU arată că au venit în Europa în acest an – peste jumătate în Grecia – “au profilul unui migrant economic şi nu al unui refugiat” şi a reiterat planurile de a expulza 10.000 de solicitanţi de azil respinşi până la sfârşitul acestui an.

“Este o problemă care va persista. Europa va constitui un magnet pentru cei din Africa şi Orientul Mijlociu”, a spus premierul grec.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.