X

Ministrul ucrainean al agriculturii, suspectat de corupţie, şi-a prezentat demisia

Ministrul ucrainean al agriculturii, suspectat de corupţie, şi-a prezentat demisia

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, acuzat că şi-a însuşit terenuri aparţinând statului înainte de a deveni membru al guvernului, şi-a prezentat joi demisia, într-o scrisoare făcută publică de preşedintele parlamentului Ruslan Stefanciuk, informează AFP.

Demisia sa mai trebuie validată şi de parlament. Într-un mesaj transmis de ministerul său, Mikola Solski a confirmat scrisoarea de demisie, apreciind că acesta este “lucrul bun de făcut”, adăugând însă că “va continua să lucreze” dacă legislativul îi respinge demisia, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Agenţia naţională ucraineană de combatere a corupţiei anunţase marţi că Mikola Solski este suspectat de însuşirea unor terenuri publice “în valoare de circa 6,9 milioane de euro” şi de o tentativă de “a-şi însuşi alte terenuri” în valoare de circa 4,5 milioane de euro.

Conform respectivei agenţii, aceste fapte s-au desfăşurat în conlucrare cu responsabili din serviciul de stat însărcinat cu cadastrul şi cartografierea, iar în perioada 2017-2021 suspecţii ar fi intrat ilegal în posesia a circa 2.500 de hectare de terenuri în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, încercând în plus să-şi însuşească alte 3.282 de hectare, dar au fost împiedicaţi de agenţi şi de procurori anti-corupţie.

Mikola Solski a lucrat pentru un cabinet de avocatură până în 2019, an în care a fost ales în parlament, apoi numit ministru în martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Autorităţile de la Kiev au expus de la începutul războiului cu Rusia mai multe cazuri de corupţie. Însuşi fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov a fost înlocuit în septembrie 2023 în urma unei serii de scandaluri de corupţie în care a fost implicat ministerul său. Preşedintele Volodimir Zelenski contestă ideea că în Ucraina corupţia este un fenomen endemic şi a promis că, după război, va putea să se ocupe de aceasta.

Tags: agriculturiiMikola SolskiRuslan Stefanciukterenuri
Externe