X

Ministrul ungar al apărării : Securitatea regiunii central-europene este o garanţie pentru viitorul Europei

Securitatea regiunii central-europene este o garanţie pentru viitorul Europei, a declarat miercuri la Budapesta ministrul ungar al apărării, Istvan Simicsko, într-o conferinţă de presă organizată după o reuniune cu omologii săi din Cooperarea central-europeană pentru apărare (CEDC), transmite MTI, potrivit agerpres.

Participanţii la reuniune au convenit să-şi dezvolte în continuare capabilităţile de apărare în scopul apărării mai eficiente a valorilor europene şi a graniţelor Schengen, a afirmat oficialul ungar. Potrivit acestuia, miniştrii au fost de asemenea de acord că situaţia de securitate din Balcanii de Vest constituie un motiv de preocupare şi că, după toate probabilităţile, criza migraţiei va continua.

Citește și : Rusia : Zi de doliu național pentru victimele incendiului din mall-ul din Kemerovo

Din CEDC fac parte Austria, Republica Cehă, Croaţia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, Polonia având statut de observator.

Ministrul ungar a propus ca anul viitor în Ungaria să aibă loc un exerciţiu internaţional de apărare a graniţelor şi gestionarea crizei migraţiei, similar celui desfăşurat anul trecut în Croaţia.

Pe agenda reuniunii s-a aflat şi problema PESCO, aşa-zisa Cooperare structurată permanentă menită să consolideze apărarea Uniunii Europene şi care, potrivit lui Simicsko, va permite apărarea mai eficientă a frontierelor externe ale UE şi o prezenţă militară sporită în zonele de criză.

Ministrul austriac al apărării, Mario Kunasek, a menţionat că autorităţile continuă să reţină imigranţi clandestini în Austria, avertizând că nu se poate vorbi încă de încheierea acestei crize. Înainte ca UE să asigure protecţia graniţelor sale externe, statele membre sunt responsabile pentru protejarea propriilor graniţe şi întărirea securităţii pe plan intern, a subliniat el.

La rândul său, Tomasz Szatkowski, ministrul adjunct al apărării din Polonia, a apreciat că UE trebuie să ajute ţările cel mai grav afectate de criza migranţilor, iar în acest sens trebuie mers la rădăcina problemei şi UE trebuie să se concentreze pe zonele de criză, a consemnat MTI.

Ministrul ceh al apărării, Karla Slechtova, a pus accentul pe importanţa CEDC. “Astfel ne putem face auzite vocile”, a punctat Slechtova, menţionând că la reuniune s-a discutat despre modul cum pot coopera cele şapte ţări în misiuni internaţionale şi în combaterea migraţiei ilegale şi a terorismului.

Ministrul ungar şi omologul său ceh au anunţat cu această ocazie că Ungaria va începe producţia de armament mic pentru infanterie, iniţial doar asamblând piese de artilerie în baza unei licenţe ceheşti şi din 2019 urmând să realizeze producţia completă, ceea ce va crea circa 200 de locuri de muncă.

Citește și : Donald Trump : Există în prezent ‘o şansă bună’ ca liderul nord-coreean să renunţe la arme nucleare

Tags: budapestaCEDCIstvan SimicskoPESCOSchengensecuritateUE
Categorii: Diaspora