Mircea Cărtărescu, star la Mantova: ‘Trăim într-un sentiment al sfârșitului’

Publicat:

Mircea Cărtărescu, star la Mantova: ‘Trăim într-un sentiment al sfârșitului’

Mircea Cărtărescu, marele scriitor român nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel, adevărata vedetă a zilei de deschidere a Festivalului Literaturii de la Mantova, nu întrevede căi ușoare de salvare în prezentul nostru, transmite ANSA, potrivit RADOR.

“Suntem pe marginea istoriei. Avem sentimentul unui nou milenarism, simțim sentimentul sfârșitului, despre care mă tem că este larg răspândit în mulți dintre noi. Este un moment foarte grav, pe care sper să reușim să-l depășim”, a spus Cărtărescu pentru Agenția de presă ANSA. La festival, cu ultima sa carte lansată în Italia, “Melancolia”, apărută la editura La nave di Teseo în traducerea lui Bruno Mazzoni, scriitorul relatează în trei povești despărțirea în copilărie, singurătatea și dragostea în adolescență și la vârsta rațiunii, cu prolog și epilog.


O face în stilul său irepetabil, care amestecă mitul, realismul magic, metafizica, expresionismul și poezia.

“Sunt atât de multe probleme convergente, încât este greu să decidem cu care să începem, pentru a ne apăra: pandemie, război, pericolul inteligenței artificiale, care nimeni nu știe unde va ajunge. Pericolul încălzirii globale, al distrugerii mediului în care trebuie să trăim și avem și războaie culturale, care încorporează aspecte religioase și care privesc idei mai conservatoare în contrast cu ideile mai progresiste”, explică scriitorul român, care a fost întotdeauna un “om de centru. Încerc să rămân într-o poziţie echilibrată”.

Mircea Cărtărescu, star la Mantova: ‘Trăim într-un sentiment al sfârșitului’

În ciuda a tot, Cărtărescu rămâne oricum optimist. “Sunt nenumărate lucruri frumoase încă prezente şi printre acestea se numără arta şi literatura, care sunt cele pe care le iubesc cel mai mult”.

Cărtărescu nu este surprins de marea atenție acordată scriitorilor din Est, care sunt mulți și la Festival, începând cu laureata Premiului Nobel Olga Tokarczuk și bosniaca Elvira Mujčić, în dialog cu el în seara inaugurală pe tema “Scrisul este o chestiune de credință”.

“Numele scriitorilor din Estul Europei, care au inovat în domeniul literar sunt mai mult decât numeroase: Olga Tokarczuk, maghiarul László Krasznahorkai, bulgarul Georgi Gospodinov, ucraineanul Andrei Kurkov și aș vrea să-l menționez și pe ungurul Peter Nadas. Toți autoare și autori importanți, cu care am relații de prietenie foarte bune. Atât ca grup, cât și ca autori, astăzi atrag pentru că niciunul dintre ei nu a învățat să scrie literatură la un curs de scriere creativă și fiecare și-a putut dezvolta propria creativitate literară”, subliniază Cărtărescu.

Poet înainte de a fi narator, Cărtărescu care a fost de multe ori favorit pentru Premiul Nobel pentru Literatură, spune: “Nu fac altceva decât să mă gândesc la scrierile mele și la cititorii mei. Toate acestea îmi sunt mai mult decât suficiente. Alte lucruri, onorurile și premiile sunt binevenite, dar nu reprezintă lucrul pentru care mă dedic”.

Mircea Cărtărescu, star la Mantova: ‘Trăim într-un sentiment al sfârșitului’

Și astăzi, spune autorul operelor “Nostalgia” și a trilogiei “Orbitor”, “mă consider în esență un poet, deoarece poezia nu este doar o artă a cuvântului, ci un mod de a vedea lucrurile. Am încercat să văd frumusețea peste tot, chiar și acolo unde alții nu reușeau să o vadă”.

Ca în toate cărțile sale, în “Melancolia” – unde un băiețel de 5 ani este convins că mama lui, care a ieșit la cumpărături, nu se va întoarce și un alt băiat este dispus să facă orice pentru a-și salva surioara bolnavă, Isabel – se acordă o mare atenție copiilor și adolescenților. “Nu este nevoie să spun că copiii au o frumusețe aparte, o grație pură chiar și în momentele de cruzime, care o fac mai concretă și mai interesantă. La adolescenți, ambiguitatea este fascinantă, plasarea lor în centrul feminității și al masculinității”, explică. “Melancolia” este “o carte pe care o iubesc foarte mult, este cea pe care am scris-o mai bine decât toate celelalte”, adaugă autorul. Deși cea mai ambițioasă, pe care Cărtărescu o consideră a sa “O sută de ani de singurătate”, este “Theodoros”, care ar trebui să fie lansată în Italia, în luna mai, de editura “Il Saggiatore”. “Este narațiunea fantastică a unui servitor din sudul României, care are visul de a deveni împărat și reușește să-l realizeze în Etiopia. Este un roman istoric, care are loc în secolul al XIX-lea cu personaje reale, precum Regina Victoria și altele inventate, dar povestea merge până în 2041”, povestește Mircea Cărtărescu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare

Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare Președinta Maia Sandu a depus astăzi, 2 iulie, flori la bustul lui Ștefan cel...

520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt

520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt La 2 iulie 1504 a decedat Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. S-a...

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie 2 iulie este a 183-a zi a calendarului gregorian și a 184-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de 2...

Mâine are loc proba la matematică a examenului de absolvire a gimnaziului, într-o sesiune suplimentară

Mâine are loc proba la matematică a examenului de absolvire a gimnaziului, într-o sesiune suplimentară Peste trei mii de elevi din Republica Moldova vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.